EUVijesti

Zbog novog vala virusa korona moguće odlaganje otvaranja granica EU prema zapadnom Balkanu

Kako najavljuju iz Evropske komisije, Zemlje članice EU prilikom odlučivanja o otvaranju spoljnih granica EU prema zemljama zapadnog Balkana, koje je planiranom za 1. juli, u obzir će uzeti i posljednje epidemiološke podatke iz regiona.

Na svom zasjedanju 11. juna  EK  predložila je   da zemlje zapadnog Balkana budu među prvima koje će od 1. jula  dobiti  dozvolu ulaska u zonu Šengena.

Nakon naglog širenja broja zasraženih na Balkanu, otvaranje granica postalo je upitno, međutim, nije samo epidemiološkas situacija uslov za otvaranje granica prema zemljama zapadnog Balkana, brzina i razvoj integracionih procesa sa EU igraju također određenu ulogu.

Znanja radi, EU je 17. marta, kako bi zaustavila širenja pandemije COVID-19, zatvorila svoje  vanjske granice za  putovanja koja nisu nužna..

Ograničenje  ulaska  u Šengen  planirano je da traje do 30. juna,  od kada bi  trebalo početi postepeno i koordinirano otvaranje  garanica, međutim, šta slijedi nakon 30. juna tek ćemo vidjeti, Savjet EU raspravla o tom pitanju.

 

User Rating: Be the first one !

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button