MuzikaVijesti

Najveći svih vremena – Jimi Hendrix

Bio je osnivač i frontmen rok benda Jimi Hendrix Experience, a svjetsku slavu je stekao 1967. godine nastupom na Monterey Pop Festivalu.

Jimi Hendrix Jedan od najvećih rok gitarista svih vremena Jimi Hendrix, američki rok pjevač afričkog porijekla, rođen je na današnji dan 1942. godine.

James Marshall Hendrix “Jimi” Hendrix, čije je pravo ime bilo Johnny Allen Hendrix, bio je glazbenik, pjevač, tekstopisac, gitarist, inovator i kulturna ikona.

Video: The Jimi Hendrix Experience – Voodoo Child (Slight Return) (Live In Maui, 1970)

Smatra se jednim od najutjecajnijih i najnadarenijih gitarista u povijesti rock glazbe.

Bio je osnivač i frontmen rok benda Jimi Hendrix Experience, a svjetsku slavu je stekao 1967. godine nastupom na Monterey Pop Festivalu. Taj nastup zabilježen je u dokumentarnom filmu D.A. Pennebakera i Chrisa Hegedusa ”Jimi Plays Monterey”.

Na čuvenom Woodstocku 1969. godine Hendrix je bio glavna atrakcija. Umro je iznenada 1970. u 27. godini. Pretpostavke o uzroku njegove smrti poprimile su mitske dimenzije.

Zna se da je noć proveo s Monicom Dannemann, svojom tadašnjom djevojkom, te da je prije spavanja uzeo mješavinu vina i tableta za spavanje, što je uzrokovalo povraćanje u snu i gušenje.

Video: Jimi Hendrix Facts you didn

I danas se nagađa da je za Hendrixovu smrt kriv njegov menadžer, koji je na taj način, navodno, htio da uzme novac od Jimmijevog životnog osiguranja.

Hendrix je 2005. godine primljen u američku Rock'n'roll kuću slavnih i britansku Glazbenu kuću slavnih. U Hollywoodu je 1994. godine postavljena Hendrixova zvijezda. Na rang-listi “100 najvećih gitarista svih vremena”, koju je objavio časopis Rolling Stone, Hendrix se našao na prvom mjestu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button