KulturaVijesti

Vjetrenicu od upisa na UNESCO popis dijeli samo Skupština HNŽ

Podsjetimo, i ranije je rađen fajl za nominaciju, ali je uslijedila odbijenica jer praktično nije postojala službena zaštita.

Do nominacije špilje Vjetrenica na UNESCO popis, što treba biti okončano do 31. siječnja ove godine, ostao je još jedan korak – da Skupština Hercegovačko-neretvanske županije donese zakon o proglašenju špilje Vjetrenica s dijelom Popova polja zaštićenim pejzažom.

Županijska vlada je tek na posljednjoj sjednici u petak donijela odluku o davanju suglasnosti i podrške za uvrštavanje Vjetrenice na UNESCO popis i usvojila zaključak kojim podupire donošenje neophodnog zakona.

Iako su pred kraj prošle godine iz Vlade HNŽ, točnije iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša uvjeravali da je Vjetrenica odavno pravno zaštićena, ipak se u konačnici ispostavilo da je neophodno proglasiti je zaštićenim pejzažom.

Uostalom, na to su ih upozoravali i iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma i pozivali ih da usvoje zakon.

Podsjetimo, i ranije je rađen fajl za nominaciju, ali je uslijedila odbijenica jer praktično nije postojala službena zaštita.

Iz JP ”Vjetrenica” su optimistični da će skupštinski zastupnici, najvjerojatnije, ovoga tjedna usvojiti neophodni zakon i da će uspjeti do 31. siječnja predati nominacijski fajl.

”Činjenica je da je vrlo malo vremena ostalo, ali iskreno se nadam da će Skupština usvojiti zakon koji nam je prijeko potreban i da ćemo uspjeti sve poslati. Sav posao izrade nominacijskog fajla, koji je bio veoma naporan, a u što su ogromne napore uložili u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, završen je, još samo da dobijemo zakon”. rekao je za Dnevni avaz Nikša Vuletić, direktor JP ”Vjetrenica”.

Usprkos situaciji s koronavirusom, u JP ”Vjetrenica” su tijekom prošle godine zabilježili čak 6.000 posjeta, što je 40 posto prometa iz 2019. godine. Najviše dolazaka bilo je u kolovozu i urjnu, kada su turisti iz BiH, i pogotovo Srbije koji su ljetovali u Neumu, dolazili obići dom čovječije ribice i istinski bh. pećinski dragulj.

Bljesak.info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Provjerite i ovo...
Close
Back to top button