SvijetVijesti

Studentica osuđena na 6,5 godina zatvora zbog objavljenih kritika o ratu u Ukrajini

Optužena je za nanošenje štete nacionalnim interesima Bjelorusije i vrijeđanje predsjednika

Sud u Bjelorusiji osudio je Danutu Pyarednya, 20-godišnju studenticu iz Mahilja, na 6,5 godina zatvora zbog ponovnog objavljivanja poruke u kojoj se kritizira rat u Ukrajini i uloga bjeloruskog vladara Aleksandra Lukašenka u njemu.

Direktorica Amnesty Internationala za istočnu Evropu i središnju Aziju Marie Struthers kazala je da bjeloruske vlasti sve više suzbijaju sva neslaganja i nastavljaju podržavati Rusiju u njezinoj agresiji na Ukrajinu.

– Danuta Pyarednya i sve osobe u Bjelorusiji koje su zatvorene zbog mirnog izražavanja mišljenja i istupanja protiv rata moraju biti odmah puštene i sve optužbe protiv njih moraju biti odbačene – navela je.

Sud u Kirausku, oblast Mahiliou, osudio je Danutu Pyarednya, bivšu studenticu Državnog univerziteta Kulyashou Mahiliou, na šest i pol godina zatvora u zatvorskoj koloniji.

Bila je optužena za “nanošenje štete nacionalnim interesima Bjelorusije” (član 361. stav 3. Krivičnog zakona) i za “vrijeđanje predsjednika” (član 368. stav 1.), što je ponašanje koje se uopće ne bi trebalo kriminalizirati, smatraju u Amnesty Internationalu.

Bjeloruske vlasti pritvorile su Pjarednju 28. februara zbog ponovnog objavljivanja teksta u kojem se kritiziraju Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko zbog ratovanja u Ukrajini.

Kao najbolja studentica, odmah je izbačena sa univerziteta. Potom je 10. juna, dok je bila u pritvoru, bjeloruski Odbor za državnu sigurnost dodao ju je na službeni popis “pojedinaca uključenih u terorističke aktivnosti”.

Od početka sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, više od hiljadu ljudi privedeno je u Bjelorusiji, ruskom savezniku, zbog izražavanja svojih antiratnih stavova.

Izvor: Amnesty International

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Provjerite i ovo...
Close
Back to top button