VijestiZdravlje

Prirodni antidepresivi: Moćne biljke koje vraćaju dobro raspoloženje

Nervoza, anksioznost, napadi panike, neraspoloženje i depresija česte su tegobe u modernom društvu, a pojedine biljke tu mogu da pomognu. Primjena antidepresiva se najčešće ne preporučuje u slučaju blagih i umjerenih depresivnih epizoda, naročito ako simptomi traju kraće od dve nedjelje, jer njihova neželjena dejstva tokom tog perioda mogu biti veća od koristi. Stoga se, u slučaju lakših simptoma, prije svega preporučuje kognitivno-komportementalna terapija, psihoterapija i posebni oblici fizičke aktivnosti, a u ovom slučaju dolazi u obzir i primjena proizvoda od ljekovitog bilja.

Kantarion (gospina trava)

Najbolji prirodni antidepresiv jeste upravo kantarion. Testiran je mnogo puta i pokazalo se da je najefikasniji kod svih vrsta depresije, naročito kod one blažeg oblika. Kantarion podstiče seratonin i noradrenalin, koji su prirodni antidepresivi u našem tielu, ne izazivajući neželjene reakcije. Podiže raspoloženje i koncentraciju i tako pozitivno djeluje na naš nervni sistem. Može se piti kao čaj ili koristiti ulje kantariona, a za brži efekat najbolja je kombinacija oba.

Ginko biloba

Na isti način kao i kantarion, ginko biloba utiče pozitivno na nervni sistem. Osobe koje su imale problem sa protokom krvi u mozgu, nakon redovne upotrebe ove biljke imale su sjajne rezultate.Tako je ginko biloba najbolja biljka za liječenje depresije koja je nastala usljed starenja moždanih ćelija. Mogu je koristiti i mlađe osobe, jer generalno pozitivno utiče na nervni sistem i podstiče bolje raspoloženje.

Žuti jasmin

Sam miris jasmina ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem. Pospješuje dobar san i raspoloženje, zatim osjećaj sreće i mira. On je jedan od najjačih prirodnih antidepresiva. Može se koristiti u vidu ulja ili se može staviti osušena biljka u sobi koju ćete povremeno pomirisati. Ukoliko imate svježu, to je najbolji način da za kratko vrijeme podignete raspoloženje.

Lavanda

Još jedan prirodni antidepresiv je lavanda, koja djeluje na nervni sistem tako što oslobađa od osjećaja tuge i svih stanja depresije. Podstiče normalan san i dobro raspoloženje, a preporučuje se korištenje ulja lavande.

Matičnjak

U narodnoj medicini matičnjak važi za jednu od najmoćnijih biljka za umirenje nervnog sistema, protiv nesanice i nervoze i za sprečavanje simptoma depresije. Matičnjak je, takođe, dobar izbor u borbi protiv glavobolja, naročito onih izazvanih psihičkim premorom. U vremenu u kom smo svi u manjoj ili većoj mjeri izloženi stresu, matičnjak je nezaobilazni saveznik protiv nervoze, anksioznosti i čitavog niza psihosomatskih bolesti koje se mogu javiti kao posljedica stresa. Pored djelovanja na nervni sistem, matičnjak ublažava i digestivne tegobe nadimanja stomaka, loše varenje i dijareje (naročito ako su psihosomatskog karaktera), prenosi portal „Magazin novosti“.

Sputnik

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button