Covid-19Društvo & problemiVijesti

Twitter zabranio nalog Davida Ickea zbog pogrešnih informacija o Covidu

Iz te kompanije navode da je Icke posljednjih mjeseci iznosio lažne tvrdnje poput sugeriranja da su mobilne mreže 5G povezane s širenjem virusa

Twitter je trajno suspendirao nalog britanskog teoretičara zavjere Davida Ickea zbog kršenja pravila te društvene mreže i plasiranja dezinformacija o koronavirusu Covid-19, potvrdio je glasnogovornik Twittera za BBC.

Ovakva odluka kompanije dolazi šest mjeseci nakon što su Facebook i YouTube poduzeli slične akcije, naglašavajući da je Icke (68) koji ima oko 382.000 pratioca objavio obmanjujuće tvrdnje o pandemiji.

Njegove nedavne objave uključivale su i napade na premijera Velike Britanije Borisa Johnsona, američkog stručnjaka za zarazne bolesti dr. Anthonyja Faucija i filantropa Billa Gatesa.

Na blogu je Icke objavio da mu je ukinut Twitter nalog jer je tweetao o planovima pilot testiranja na koronavirus u cijelom gradu u Liverpoolu, ali on je posljednjih mjeseci iznosio lažne tvrdnje poput sugeriranja da su mobilne mreže 5G povezane s širenjem virusa, te da je u to bila uključena i jevrejska zajednica.

Icke je promovirao rubne teorije od 1990-ih, a u aprilu je na lokalnoj TV stanici London Live emitiran intervju u kojem je razgovarao o pandemiji. Regulator medija Ofcom presudio je da je vlasnik tog kanala prekršio pravila emitiranja jer je propustio dovoljno osporiti njegove “neutemeljene stavove”.

Pravila Twittera ne uključuju opću zabranu dezinformacija, ali od jula je rečeno da neće dopustiti niti jedan tweet o Covidu-19 koji nije činjeničan, koji je očito lažan ili obmanjujući i koji bi vjerojatno mogao nanijeti štetu. Također, najavljeno je, da će nalozi koji su više puta prekršili ovo pravilo biti trajno uklonjeni.

Neki vjeruju da je ovakva reakcija protiv Ickea zakašnjela, a Centar za suzbijanje digitalne mržnje smatra da je Twitter omogućio Ickeu da i dalje širi opasne Covid dezinformacije mjesecima.

Američka društvena mreža ranije je blokirala još jednu istaknutu britansku teoretičarku zavjere Kate Shemirani. Njezin nalog uklonjen je s mreže, a Twitter je pružio isto kratko objašnjenje za to.

Izvor: BBC

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button