EUVijesti

Slovenija produžava kontrole na granici s Hrvatskom za još 20 dana

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova predložit će vladi produženje graničnih kontrola s Mađarskom i Hrvatskom za 20 dana, najavio je ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Poklukar je tijekom dana zajedno sa zamjenikom glavnog ravnatelja policije Igorom Ciperletom obišao granične prijelaze s Mađarskom Pince i Dolga vas.

U obrazloženju nedavne odluke o privremenom ponovnom uvođenju graničnih kontrola slovenska vlada navela je prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU-u, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te nedavne terorističke napade u nekim članicama EU-a.

  • Znamo da je stupanj terorističke prijetnje u nekim evropskim državama i dalje visok, u Sloveniji je srednji. To je i razlog što će se 2. novembra u Trstu sastati ministri triju država – Slovenije, Italije i Hrvatske – i razgovarati o prijetnji od terorizma i mjerama koje uspostavljamo na granici, ali i u regiji, rekao je Poklukar novinarima tijekom današnjeg posjeta graničnom prijelazu Pince, a prenosi agencija STA.

Dodao je da je to nužno radi kontrole ulazaka ilegalnih migranata kojih je u nekoliko dana evidentirano stotinjak, a nekoliko krijumčara je uhićeno.

Slovenija je 21. oktobra uvela privremene kontrole na granicama s Mađarskom i Hrvatskom. Prvotno je kontrola trebala trajati do 30. oktobra, s mogućnošću produženja.

Slovenija se na tu mjeru odlučila nakon što ju je Italija obavijestila da će u tom razdoblju uvesti privremenu kontrolu na granici sa Slovenijom.

Kako navodi STA, Italija je u međuvremenu već naznačila da se kontrola na granici sa Slovenijom očekuje tokom cijele zime.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Provjerite i ovo...
Close
Back to top button