Društvo & problemiVijesti

Uspostavljena platforma JTI – korak naprijed u borbi protiv dezinformacija

Razvoj JTI direktni je odgovor na virusno širenje dezinformacija posljednjih godina jer 74 posto korisnika interneta kaže da su zabrinuti zbog dezinformacija

Međunarodna nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) pokrenula je danas inicijativu Journalism Trust Initiative (JTI), alat za transparentnost dizajniran za promociju pouzdanog novinarstva.

Srž JTI-a je samoprocjena medija kako bi dijagnosticirali, optimizirali i promovirali tačnost njihovog novinarstva, s ciljem izgradnje zdravijeg sistema informirannja, prepoznavanja i nagrađivanja pouzdanog izvještavanja i vraćanja povjerenja publike u novinarstvo uopće.

JTI je izgrađen u saradnji s više od 130 organizacija i pojedinaca koji predstavljaju medijsku industriju, akademsku zajednicu, regulatorna i samoregulacijska tijela, tehnološke kompanije i sektor za razvoj medija.

Ima tri faze, prvo se medij poziva da izvrši samoprocjenu putem internetske aplikacije koja uključuje internu provjeru da li je skladu sa standardom JTI, a rezultati te samoprocjene mogu se dobrovoljno otkriti javnosti i objaviti u medijima kao transparentnost.

Posljednja faza postupka je vanjska revizija koja uključuje nezavisnu ocjenu ovlaštenog certificiranog tijela. Mediji će biti certificirani i dodijeljeni im JTI oznaka nakon uspješnog završetka sve tri faze.

– U trenutnom informacijskom haosu laži, propaganda i govor mržnje imaju konkurentsku prednost u odnosu na novinarstvo. To ima negativne posljedice na javnost, jer ograničava njezinu sposobnost donošenja odluka na temelju činjenica, ali i na održivost novinarstva – kazao je generalni tajnik Reportera bez granica Christophe Deloire.

Kako dodaje, ukoliko se ima namjera izvući iz toga potrebno je preokrenuti logiku poticanjem novinarstva putem pouzdanog mehanizma treće strane. JTI je inicijativa koja mijenja igru jer doprinosi održivosti novinarstva.

Razvoj JTI direktni je odgovor na virusno širenje dezinformacija posljednjih godina. Prema Edelman Trust Barometeru 2020. godine, čak 74 posto korisnika interneta kaže da su zabrinuti zbog dezinformacija na društvenim mrežama, dok se 64 posto za pouzdane informacije obraća vijestima.

Kao rezultat toga, dokazivanje pouzdanosti njihovog rada ne može samo ispraviti zabrinutost korisnika, već i povećati doseg i prihode novinskih medija. JTI sada pruža jedinstveni internetski alat kako bi to postigli i, uz to, napravljena je nezavisna revizija.

– Problem povjerenja s kojim se suočavaju novinarstvo i medijske organizacije toliko je velik da je dobrodošla svaka inicijativa koja označava pravilne procese redakcija i pomaže u udaljavanju između profesionalnih redakcija i dobavljača neželjenih vijesti – kazao je Vincent Peyrègne, izvršni direktor WAN-IFRA-e, Svjetske asocijacije novina i izdavača.

Borba protiv dezinformacija i detoksikacija informacijskog prostora zahtijeva od publike, ali i kompanija poput prodavača i distributera, da mogu razlikovati visokokvalitetne, ugledne izvore i upitne informacije.

JTI donosi ovu razliku na transparentan, normativan i čitljiv način, tako da korisnici mogu odmah reći je li prodajna jedinica pouzdana. Za medije to predstavlja priliku da pokažu profesionalno vodstvo i priliku da to iskoriste.

Noel Curran, generalni direktor EBU-a, rekao je da je povjerenje javnosti u vijesti vitalno, no porast štetnih dezinformacija znači da postoji opasnost da bude trajno potkopan.

– EBU snažno podržava JTI od samog početka, a nekoliko naših članova uključeno je u postupak postavljanja standarda kako bi promovirali tačnost i signalizirali publici one izvore vijesti na koje se mogu osloniti. To što su ti standardi sada dostupni medijskim organizacijama širom svijeta stvorit će snažnu protutežu u svijetu preplavljenom lažnim vijestima – dodao je.

Od sada se svaki medij može pridružiti posjetom mrežnom alatu JTI, koji je u početku dostupan na engleskom, francuskom i španskom jeziku.

Sufinancirana od Evropske komisije i Craig Newmark Philanthropiesa, Journalism Trust Initiative donosi velik, interdisciplinaran korak prema poboljšanju profesionalnosti i transparentnosti u zajedničkom informacijskom i komunikacijskom prostoru, prenosi Analiziraj.ba.

Izvor: RSF

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button