Internet & Mobilna telefonijaSvijetVijestiZanimljivosti

Ko će voditi treći svjetski rat, ko su tajne vojske i ko je najjači?

Treći svjetski rat odvijaće se bez tenkova i artiljerije, a vodiće ga tajne vojske, izjavio je bivši premijer savezne njemačke pokrajine Baden-Virtemberg i bivši evropski komesar za digitalnu ekonomiju Ginter Etinger u članku za „Handelsblat“.

Političar je podsjetio na nekoliko sajber-napada u zapadnim zemljama: hakovanje računara Angele Merkel 2015. godine, napade na zdravstveni sistem Irske, kompanije „Kolonijal pajplajn“ i „Solarvinds“ u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i na vladine agencije u Americi i Njemačkoj. Prema njegovom mišljenju, moguće je da iza toga stoje ruski hakeri i obavještajci.

„Jedno je sigurno: Treći svjetski rat se neće odvijati ‘na kopnu, na vodi i u vazduhu’, već prije u sajber-prostoru – bez tenkova i grmljavine topova“, napisao je on.

Etinger je kao najveće sajber-snage naveo Rusiju, SAD, Kinu i Izrael, kao i Iran. Pri tome je Moskva, prema njegovom mišljenju, najmoćnija na ovom spisku.

Bivši ministar pozvao je Njemačku da se usredsredi na sajber-odbranu, jer je zemlja već prilično zaostala za konkurentima.

On je naveo da je Evropska unija izdvojila samo milijardu i po eura za zaštitu u sajber-prostoru za period od 2021. do 2027. godine, što je 230 miliona eura godišnje za 27 zemalja-članica ili manje od deset miliona eura po državi.

„Tajne sajber-vojske Moskve i Pekinga već sigurno drhte od straha. Ili samo pršte od smijeha“, zaključio je Etinger.

Rusija je u više navrata optuživana za sajber-napade, a posljednja velika priča je napad na „Solarvinds“. Moskva odbacuje sve tvrdnje, insistira da su one neosnovane i poziva na otvorenu saradnju u oblasti digitalne bezbjednosti, prenosi Sputnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button