Internet & Mobilna telefonijaVijesti

Svemirski internet uskoro počinje da radi: Koliko će da košta i kakav će biti

Kompanija „Spejs iks“ milijardera Ilona Maska ponudila je zainteresovanim korisnicima da se priključe na svemirski internet koji će biti distribuiran preko njihove mreže „Starlink“ satelita. Maskova kompanija objavila je i koliko će da košta i kakav će biti svemirski internet za korisnike.

Za „Starlink“ internet interesovanje je pokazalo oko 700.000 ljudi u SAD, a nakon zatvorenih testiranja, izgleda da će uskoro krenuti i javne probe.

Za sada, u svemiru se nalazi oko 900 satelita koji odašilju signal, pa je javno testiranje spremno za SAD i Kanadu. Planirano je da, već u toku sljedeće godine, „Starlink“ pokrije veći deo planete, prenosi B92.

Iz Maskove kompanije sada potencijalnim korisnicima koji su se prijavili šalju mejlove sa detaljima ponude.

Potrebno je da se plati 500 američkih dolara jednokratno, a to će uključiti poseban terminal za povezivanje sa satelitima, stativ i vaj-faj ruter. Potom bi mesečna cena bila 99 dolara.

Mada ovo izgleda prilično skupo, ipak neće svi morati toliko da plate. Za neke će „Starlinkov“ internet biti besplatan, a to se odnosi na one najugroženije. Za početak, jedan siromašni školski okrug u Teksasu će biti uključen u ovaj program.

Brzina pristupa internetu će, kako su testeri obaviješteni, u početku biti od 50 do 150 megabajta, a latencija će biti od 20 ms do 40 ms.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button