EkonomijaSvijetVijesti

Zbog jedne izjave Ilona Maska vrijednost “Tesle” pala za 50 milijardi dolara

Investitori su oborili tržišnu vrijednost ‘Tesle’ za 50 milijardi dolara…

Investitori su oborili tržišnu vrijednost ‘Tesle’ za 50 milijardi dolara, nakon što je glavni izvršni direktor kompanije Ilon Mask izjavio da će radikalno smanjenje cijene autonomnih električnih vozila na 25.000 dolara biti moguće tek za tri godine, piše “RTS“.

Tržišna kapitalizacija ‘Tesle’ je za samo dva sata pala za 20 milijardi dolara, pošto su Mask i drugi ‘Teslini’ rukovodioci predstavili plan za novu bateriju i svoje proizvodne strategije, izvještava Rojters.

Akcije su na zatvaranju berze bile u minusu za 5,6 posto, a poslije radnog vremena su povećale gubitak za dodatnih 6,9 procenata.

Investitori su očekivali dvije značajne najave na Maskovom često reklamiranom “Danu baterije” – o razvoju baterije za vožnju od milion milja, koja će trajati 10 i više godina, i konkretne podatke o smanjenju troškova, na osnovu kojih bi cijena električnog vozila bila niža od cijene benzinskog automobila.

Umjesto toga, obećao je da će tokom narednih nekoliko godina troškove proizvodnje baterija smanjiti za polovinu s novom tehnologijom i proizvodnim procesom, i isporučiti “pristupačan” električni automobil.

“Za tri godine možemo da napravimo automobil od 25.000 dolara koji će biti u osnovi možda nešto bolji od uporedivog benzinskog automobila “, rekao je Mask.

On je, međutim, priznao da ‘Tesla’ nema cjelovit vlastiti ambiciozan novi dizajn vozila i baterije i razrađene proizvodne procese, prenosi britanska agencija.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button