EkonomijaVijesti

Svijet na prekretnici – najveća globalna ekonomska kriza od Drugog svjetskog rata

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je “da smo suočeni s najvećom globalnom ekonomskom krizom od Drugog svjetskog rata i najvećim kolapsom prihoda od 1870. godine”, prenosi Anadolija.

Upozorio je da 100 miliona ljudi može biti uvučeno u krajnje siromaštvo, a glad može porasti do historijskih razmjera.

Guterres je rekao da mikroskopski virus, koji je svijet bacio na koljena, zapravo otkriva koliko je svijet krhak, ali i nedostatke u zdravstvenom sistemu koji se godinama zanemaruju.

Svijet na prekretnici

Upozorio je da se svijet nalazi “na prekretnici” te je pozvao na novi model globalnog upravljanja u borbi s nejednakostima koje su se produbile pandemijom koronavirusa. 

U svom godišnjem online predavanju u čast Nelsonu Mandeli, Guterres je rekao da je pandemija “poput rendgena te otkriva pukotine u krhkom kosturu društva koje smo sagradili.”

“Razotkriva zablude i neistine svugdje: laž da slobodno tržište može omogućiti zdravstvenu zaštitu za sve; neistinu da neplaćeni rad na zaštiti nije rad; iluziju da živimo u postrasističkom svijetu; mit da se svi nalazimo na istom brodu”, rekao je šef UN-a, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

‘Jednake mogućnosti za sve’  

Izdvojio je koji su to glavni pokretači nejednakosti, uključivši sistemski rasizam, nasljeđe kolonijalizma, patrijarhat, pukotine u pristupu tehnologiji i nejednakosti u globalnom upravljanju.

“Nacije koje su isplivale na vrh prije 70 godina, odbile su promišljanje reformi koje su potrebne da se promijene odnosi moći u međunarodnim institucijama”, rekao je Guterres u svom vrlo direktnom govoru, ukazavši na istem glasanja u UN-ovom Vijeću sigurnosti, u kojem Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD imaju pravo veta.

Guterres je rekao da odgovor na pandemiju “mora biti utemeljen na novom društvenom ugovoru i na novom globalnom dogovoru koji stvara jednake mogućnosti za sve te uvažava prava i slobode svih.”

Novi model bi osigurao uključivo i ravnopravno sudjelovanje u globalnim institucijama, pravednu globalizaciju, snažniji glas zemalja u razvoju u donošenju odluka na globalnom planu i uključiviji i uravnoteženiji multilateralni trgovinski sustav, rekao je. 

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button