BiHKolumne & Osvrti & StavoviVijesti

DA LI NAS JE KORONA UJEDINILA: Tvrd smo mi orah i za Covid-19

Mediji u Republici Srpskoj nikada ne govore o ukupnom broju zaraženih u BiH, već isključivo po entitetima

Prije neki dan, u zum razgovoru sa jednim našim čovjekom koji živi u inostranstvu, čuo sam tezu kako je koronavirus opet ujedinio Srbe, Hrvate i Bošnjake u građane Bosne i Hercegovine. Iskreno, to mi je zaparalo uši, ali nisam mogao reći ni da jeste ni da nije u pravu, jer nisam imao argumente ni za ni protiv te teze.

Onda sam počeo razmišljati da li je u pravu i zašto nije?

Prije svega, moramo imati na umu da od kraja rata nismo imali manje fizičkih kontakata unutar Bosne i Hercegovine jer su putovanja svedena na najmanju moguću mjeru. Tako da možemo reći da su se fizičke barijere samo povećale.

Šta je sa empatijom i osjećanjem solidarnosti?

Tu ću se pozvati na medije i analiziraću njihovo pisanje.

Ako pogledate izvještavanje medija o virusu korona, vidjećete da mediji u Republici Srpskoj, kada izvještavaju o broju zaraženih, nikada, ali nikada, ne govore o ukupnom broju zaraženih u BiH, već isključivo po entitetima.

Tako da najčešće možete da pročitate sljedeće naslove:

  • „U Srpskoj testirano 488 laboratorijskih uzoraka, virus potvrđen kod 118 osoba“
  • „U Srpskoj 91 novozaraženih virusom korona, dvoje umrlo“
  • „TRI ŽRTVE OPAKE INFEKCIJE Korona virusom zaraženo još 128 osoba u FBiH

To su naslovi i informacije koji dominiraju u medijima Republike Srpske i u posljednjih nekoliko dana pronašao sam samo jedan naslov koji govori o BiH i virusu korona, koji kaže: „CRNI KORONA PRESJEK U BiH Zaraza potvrđena kod 13.138 osoba, OPORAVILO SE 6.893“.

Za razliku od medija u Republici Srpskoj, mediji iz Federacije BiH mnogo češće daju podatke za cijelu BiH, ne zanemarujući pri tome entitete, kantone i opštine.

  • „U BiH u posljednja 24 sata 399 novozaraženih koronavirusom“
  • „U BiH 262 novozaraženih, pet preminulih, 203 oporavljene osobe“
  • „TESTIRANO 375 UZORAKA Eksplodiralo u Sarajevu: Novih 167 slučajeva zaraze koronom, preminuo 37-godišnjak!“
  • „Koronavirus u BiH: Preminule tri osobe, 216 novozaraženih“
  • „U 24 sata u BiH još 231 novozaraženi i devet žrtava koronavirusa“.

Naravno, u Federaciji BiH imamo lokalne specifičnosti tako da „hrvatski“ mediji nešto veći akcenat stavljaju na kantone u kojima su Hrvati većina, ali to im se nikako ne može zamjeriti, stanovnici tih kantona su njihovi glavni čitaoci.

Imajući u vidu kako mediji u BiH izvještavaju o epidemiji Covida-19, nisam siguran da možemo govoriti da se to mnogo razlikuje od izvještavanja o nekim drugim društvenim temama. Mediji iz Republike Srpske ne obaziru se mnogo na ono što se dešava u Federaciji BiH, mediji iz Sarajeva govore o bh. žrtvama, dok hrvatski mediji „žongliraju“ između BiH, entiteta i kantona.

Sasvim je jasno da mediji u Bosni i Hercegovini i u doba korone prate smjernice koje su odavno zadali domaći političari i ne misle da odstupe od njih ni u vrijeme pandemije.

Zato mislim da virus korone još uvijek nije izbrisao etničke granice i da se teško mogu složiti sa tvrdnjom mog sagovornika da je konstitutivnost postala manje važna nego ranije.

Tvrd smo mi orah i za Covid-19, piše Srđan Puhalo za Analiziraj.ba.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button