Covid-19Vijesti

KAKO SE PRIPREMITI ZA KORONA JESEN: 10 savjeta naučnika svjetskog glasa Ivana Đikića

Najvažnije je da ne plašimo i zbunjujemo javnost toplo-hladnim vijestima, poručio Đikić

Svjetski naučnik Ivan Đikić je na svom LinkedIn profilu objavio članak u kojemu je napisao kako bi se trebali pripremiti za korona-jesen.

– Zašto je došlo do velikog povećanja broja zaraženih i umrlih tokom ljeta te možemo li nešto naučiti iz toga? Imamo li dovoljno znanja i iskustva kontrolirati pandemiju do pronalaska vakcine? – pita se naučnik na početku statusa. 

Ne plašiti i zbunjivati javnost

– Prošle sedmice sam istaknuo da je situacija u Hrvatskoj ozbiljna jer imamo vrlo visoki prosjek zaraženih virusom i metastabilna jer može krenuti u oba smjera: nekontroliranog širenja s dugotrajnim posljedicama duboko u jesen ili možemo pravilnim ponašanjem i odgovornošću osigurati zdravlje, školovanje i gospodarstvo na jesen i zimu. Najvažnije je da ne plašimo i zbunjujemo javnost toplo-hladnim vijestima, nego treba informirati građane o točnim podacima te biti odgovoran za donesene odluke – poručuje Đikić.

Moramo se držati bazičnih mjera

– Mišljenja sam da ukoliko se budemo na vrijeme pripremili i dosljedno pridržavali ovih bazičnih mjera moći ćemo osigurati zdravlje, zaštititi socijalno ugrožene, potaknuti gospodarstvo, održati turizam i omogućiti neometano školovanje tijekom jeseni i zime – napisao je Đikić. 

Ovo su njegovi savjeti:

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Provjerite i ovo...
Close
Back to top button