Covid-19MedicinaVijestiZdravlje

Američka kompanija objavila kada bi vakcina protiv COVID-a mogla biti dostupna svima

Ako se vakcina kompanije Moderna protiv koronavirusa pokaže sigurnom i učinkovitom, općoj populaciji mogla bi biti dostupna krajem marta ili početkom aprila sljedeće godine, rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.

“Mislim da je to razuman vremenski okvir, zasnovan na onome što znamo iz naše vakcine”, rekao je Stephane Bancel na konferenciji koju je organizirao Financial Times.

Ako se potvrde podaci o sigurnosti i djelotvornosti, Bancel predviđa da će Moderna moći podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole (BLA) američkoj administraciji za hranu i lijekove do kraja januara ili početkom februara 2021. godine, piše CNN.

Bancel je rekao da bi Moderna mogla prijaviti takozvanu autorizaciju za hitne slučajeve (EUA) najranije 25. novembra, prenosi “Radiosarajevo“.

Dodao je da vjeruje da će njihova vakcina biti uglavnom dostupna populacijama visokog rizika, poput zdravstvenih radnika i starijih osoba, pod odobrenjem FDA za hitnu upotrebu,.

“Što se tiče opće populacije, koliko razumijem, to će biti puni BLA, tipično odobrenje proizvoda, za koji mislim da bi mogao doći krajem prvog, početkom drugog kvartala” rekao je.

Mnogi stručnjaci izrazili su zabrinutost da bi administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa mogla vršiti pritisak na proces razvoja cjepiva kako bi pokušala dobiti odobrenu vakcinu prije dana izbora.

Trump je, naime, tvrdio je da bi FDA mogla biti politički motivirana da odgodi odobrenje vakcine.

Bancel je istakao da nisu imali nikakav politički pritisak.

“Otkako smo započeli ovu trku protiv virusa početkom januara, niko iz bilo koje stranke, bilo koje grane vlasti, bilo koje zemlje, nije tražio od nas da idemo brže ili sporije”, dodao je Bancel.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button