MedicinaVijestiZdravlje

Evropski sud za ljudska prava: Obavezna vakcinacija je legalna

Evropski sud za ljudska prava presudio je danas da je obavezna vakcinacija legalna i da će možda biti neophodna u demokratskim društvima.

Presuda je uslijedila nakon zaključka žalbe koju su neke češke porodice podnijele sudu zbog obavezne vakcinacije djece, piše Dw.

“Mjere bi se mogle smatrati neophodnim u demokratskom društvu”, naveo je sud.

Iako se presuda nije direktno bavila vakcinama protiv COVID-19, stručnjaci vjeruju da bi to moglo imati implikacije na kampanju vakcinacije protiv koronavirusa, posebno među onima koji su do sada odbijali da prime vakcinu.

“Ova presuda pojačava mogućnost obavezne vakcinacije pod uslovima trenutne pandemije”, rekao je Nikolas Herviu, pravni stručnjak specijalizovan za Evropski sud za ljudska prava.

U odluci se kaže da su obavezne vakcine koje su propisale češke zdravstvene vlasti u skladu sa “najboljim interesima” djece.

“Cilj mora biti da svako dijete bude zaštićeno od ozbiljnih bolesti, vakcinacijom ili imunitetom stada”, dodaje se.

Sud je odlučio da zdravstvena politika Češke nije prekršila član 8. o pravu na poštovanje privatnosti u skladu sa Evopskom konvencijom o ljudskim pravima.

Prema češkom zakonu, djeca moraju biti vakcinisana protiv devet bolesti, uključujući difteriju, tetanus, hripavac, hepatitis B i morbile.

Slučaj su na sud iznijele porodice koje su novčano kažnjene ili čijoj je djeci odbijen pristup vrtiću zbog toga što nisu vakcinisali djecu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button