MedicinaVijestiZdravlje

Oksfordska vakcina pokazala pozitivne rezultate, da li je ovo rješenje za koronavirus?

Prvi rezultati testiranja vakcine protiv virusa korona na čijem razvoju sarađuju Univerzitet u Oksfordu i kompanija Astra Zeneka, pokazali su da preparat podstiče snažnu reakciju imunološkog sistema kod starijih ljudi.

Londonski dnevnik Fajnenšl tajms saznaje iz pouzdanih izvora da su istraživači ohrabreni nakon što se pokazalo da nova vakcina pokreće snažan imunološki odgovor kod starijih ljudi koji su posebno osjetljivi na teške oblike Covida-19 i izloženi visokom riziku smrtnog ishoda bolesti, prenose agencije.

Prva testiranja su pokazala da nova vakcina pokreće snažan imunološki odgovor i kod populacije starosti od 18 do 55 godina, ali u članku Fajnenšl tajmsa se upozorava da su neki istraživači ukazali da testovi nisu garancija da se vakcina može smatrati definitivno bezbjednom i efikasnom za starije pacijente.

Smatra se da je kompanija Astra Zeneka, koja radi na vakcini protiv Covida-19 sa Univerzitetom u Oksfordu, najbliža uspješnom otkrići pouzadne antikorona vakcine, piše Dnevni avaz.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button