VijestiZanimljivosti

Pitanje za poola miliona dolara: Ima li života posle smrti

Bigelov se osim nekretninama bavio i naukom, za koju je interesovanje pokazao još od malih nogu. Nauka ga je privukla kao osnovca kada je posmatrao odbleske testiranja nuklearnog naoružanja u pustinji, stotinak kilometara od Las Vegasa gde je odrastao. A onda je, kako piše Večernji list, iako prilično loš iz matematike, shvatio da ga više zanima let u svemir.

Napraviće karijeru od koje će se obogatiti, a potom će taj novac uložiti u svemirska putovanja. Tako je razmišljao – da mora da ima dovoljno novca da okupi vrhunske naučnike koji će da ostvare njegovu želju.

Otpustio svih 88 radnika

I zaista, Bigelov se školovao za bankara, specijalizovao se u trgovanju nekretninama na čemu je zaradio ogroman novac. Sagradio je oko 15.000 poslovnih i stambenih jedinica i kupio još 8.000.

Koliko ima poslovne mudrosti, pokazao je i kada je najveći deo toga prodao pre finansijske krize 2008. godine. Tolika cena za kvadrat stambenog ili poslovnog prostora verovatno nikada neće biti postignuta.

„Ljudi su jednostavno bacali svoj novac. Imao sam sreće“, opisao je tu situaciju danas 75. godišnji Bigelov.

Posle toga je došlo vreme da do kraja razvije potencijal „Bigelov aerospejsa“, kompanije za svemirske letove koju je osnovao 1999.

Bio je i ključna osoba koja je preko senatora Harija Rida uverila američku administraciju da 2017. pokrene program prepoznavanja pretnji iz svemira, što je zapravo potraga za NLO.

Potom je došla pandemija.

Nije više bilo osnova da se održi „Bigelov aerospejs“, koji je u osmom letu „Spejs iksa“ na Međunarodnu svemirsku stanicu uspeo da dopremi i jedan modul. Rad kompanije je obustavljen i otpušteno je svih 88 radnika.

Nagrada od 500.000 dolara

Međutim, um poslovnog i svemirskog veterana nije mirovao. Pre nepune dve nedelje objavljeno je da je Bigelov ponudio nagradu do pola miliona dolara svakome ko mu dokaže da ima života posle smrti. Odnosno, nagrada se nudi za dokaz o preživljavanju svesnosti nakon konačne smrti tela.

Kralj nekretnina, čije se bogatstvo procenjuje na oko milijardu dolara, osnovao je institut za istraživanje svesnosti („Bigelow Institute for Consciousness Studies“), odnosno, za istraživanja o tome šta se događa nakon što umremo.

Nagrade za takva saznanja iznose od 150.000 do 500.000 dolara. Njujork tajms, koji je prvi objavio priču o tome, ne veruje da će iko pronaći nešto dokazivo, ali Bigelov je ponovo uspeo da pobudi interes o zanimljivom pitanju o ljudskom iskustvu – prelasku na „drugi svet“. (Sputnik)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button