Nauka & TehnologijaVijestiVjerovali ili ne

Sićušan crv “oživio” nakon što je bio zamrznut 24.000 godina

Novi slučaj, objavljen u znanstvenom časopisu Current Biology, daleko je najduže zabilježeno razdoblje preživljavanja u zamrznutom stanju.

Mikroskopski organizam vratio se u život i aseksualno razmnožio nakon što je 24.000 godina zamrznut ležao u sibirskom permafrostu.

Ruski znanstvenici otkrili su sićušnu, drevnu životinju nazvanu bdelloidea rotifer u uzorku tla iz rijeke Alazeje u regiji Jakutiji, na ruskom dalekom sjeveru.

Poznato je da taj višestanični organizam, koji živi u slatkovodnom okolišu diljem svijeta, može preživjeti ekstremnu hladnoću. Ranija istraživanja su pokazala da može preživjeti deset godina na -20 stupnjeva.

Novi slučaj, objavljen u znanstvenom časopisu Current Biology, daleko je najduže zabilježeno razdoblje preživljavanja u zamrznutom stanju. Organizam je pronađen u uzorcima tla s 3.5 metra dubine. Materijal je star između 23.960 i 24.485 godina, piše u studiji.

Tlo obloženo permafrostom, zamrznuto tijekom cijele godine, godinama otkriva velike znanstvene tajne. Stručnjaci su ranije oživjeli mikroskopske crve nematode iz tla uzetog s dvije lokacije na sjeveru Sibira koji su bili stari više od 30.000 godina.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button