VijestiVjerovali ili ne

NEVJEROVATNO – Progutao ga i ispljunuo kit

BIZARNA nesreća dogodila se lovcu na jastoge u Cape Codu u Massachusettsu.

Naime, iskusnog ronioca Michaela Packarda progutao je grbavi kit i u njemu je bio gotovo minutu, piše Cape Cod Times.

“Odjednom sam osjetio ogroman nalet i sve oko mene je postalo crno”, prisjetio se Packard u petak popodne nakon puštanja iz bolnice Cape Cod u Hyannisu.

“Osjetio sam da se krećem te kako me kit stisnuo mišićima u ustima”, ispričao je.

U početku je Packard mislio da se nalazi u velikoj bijeloj psini, ali nije mogao osjetiti nijedan zub. Brzo mu je sinulo da ga je progutao kit.

“Bio sam potpuno unutra, sve je bilo crno. Pomislio sam u sebi: Nema šanse da izađem odavde. Gotov sam, mrtav sam. Samo sam mislio na moje sinove – imaju 12 i 15 godina.”

Michael je imao opremu za ronjenje te se borio unutar kita koji je počeo odmahivati glavom. Procijenio je da je bio u kitu 30 do 40 sekundi prije nego što ga je kit konačno ispljunuo.

“Vidio sam svjetlost, a kit je počeo bacati glavu na stranu i sljedeće čega se sjećam je da sam bio vani (u vodi)”, rekao je Packard koji živi u Wellfleetu.

Josiah Mayo, Packardov kolega, vidio je špricanje vode kada je kit izašao na površinu i izbacio Packarda.

Mayo je pozvao hitnu pomoć te je Michael prebačen u bolnicu, gdje su mu doktori ustanovili oštećenja mekanog tkiva na nozi. Packard kaže kako se općenito dobro osjeća.

“Na temelju onoga što je opisano, kit je pogriješio”, rekla je Jooke Robins iz Centra za obalne studije u Provincetownu. 

“Grbavci nisu agresivne životinje, posebno prema ljudima. Vjerojatno se radi o mladom kitu. Kad kit otvori usta kako bi se hranio, ona mu blokiraju vid, zbog čega se mnogi zapetljaju u mreže”, pojasnila je.

“Jednjak kod ove vrste kita je premalen da bi zapravo progutao čovjeka, ali ih mogu držati u ustima i ispljunuti. Za razliku od kitova zubaca kao što su orke, kitovi koji filtriraju male ribe ne uzrokuju ozljede ustima. Uglavnom koriste rep”, kazala je Jooke.

Dodala je da nikad nije čula da se ovakvo nešto dogodilo i da se puno stvari trebalo poklopiti da se čovjek nađe na putu kita koji traži hranu, piše Index.hr.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button