VijestiVojska & Naoružanje

Pentagon sprema novo oružje za borbu protiv raketa sa ivice svemira

Pentagon sprema razvoj naprednog oružja za borbu protiv raketa sa ivice svemira, odnosno hiperzvučnih projektila koji lete u najvišem sloju atmosfere.

To je otkrio Kris Ozborn, izvršni urednik sajta „Warrior Maven” i urednik za vojna pitanja u magazinu „Nešnel interest“.

Višenamenski lovci MiG-31 sa hiperzvučnim raketama kinžal

© SPUTNIK / VLADIMIR SERGEEV

U tekstu za „Foks njuz“, on je podsjetio na mogućnost hiperzvučnih letjelica da krstare gornjim slojevima atmosfere i potom koriste trajektoriju i ubrzanje usljed sile gravitacije kako bi sa nevjerovatnom snagom eliminisale ciljeve.

Odbrana od takvih napada je i dalje problem, podvukao je Ozborn, citirajući Majkla Vajta, direktora za hiperzvučno oružje u Pentagonu, koji je nedavno na konferenciji za štampu rekao kako su protivvazdušna odbrana SAD i presretači raketa spremni da dejstvuju „na svim stranama operativne zone koja se nalazi na granici svemira“.

Sredinom oktobra, američko Ministarstvo odbrane objavilo je osnivanje centra u Indijani, čiji je glavni zadatak razvoj hiperzvučnog oružja.

„Izazov kada je u pitanju hiperzvučno oružje je da ono leti na visini koju mnogi zovu „granica svemira“, odnosno između 24.000 i 45.000 metara. Bez hiperzvučne brzine, ne postoji mogućnost podizanja na tu visinu niti leta u tako maloj gustini atmosfere. Zbog toga nadzvučna brzina omogućava održiv let na takvoj visini“, rekao je Vajt i dodao kako američka PVO dejstvuje do 21.000 metara visine.

Ozborn ukazuje da Vajtovi navodi mogu da znače kako američko Ministarstvo odbrane ubrzano želi da popuni „rupu“ u svojoj PVO.

Vajtove riječi dolaze samo nekoliko nedelja pošto je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brajen rekao kako američka mornarica namjerava da naoruža svoje podmornice tipa „Virdžinija“ i više od 60 brodova hiperzvučnim oružjem.

Raketni sistem S-300V4

© SPUTNIK / MIHAIL VOSKRESENSKIЙ

Zatim je viši zvaničnik američke avijacije izjavio kako će dolazeće hiperzvučne rakete AGM-183A letjeti brzinom od 8.000 do 9.600 kilometara na sat.

Ranije su SAD intenzivirale napore da razviju rakete koje će letjeti pet do dvadeset puta brže od zvuka kako bi mogle da pariraju uspješnoj tehnologiji tog tipa Rusije i Kine.

I američki predsjednik Donald Tramp izjavio je ranije kako SAD imaju „oružje koje je 17 puta brže nego ono koje imaju Moskva i Peking“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u septembru rekao kako Moskva nema drugi izbor nego da razvija hiperzvučno oružje koje je sposobno da nosi nuklearnu bojevu glavu nakon izlaska SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani 2002. godine, prenosi .

„Mi smo morali da napravimo to oružje kao odgovor na raspoređivanje američkog sistema PRO koji bi u perspektivi mogao, faktički, da neutrališe naš nuklearni potencijal“, rekao je Putin, prenosi Sputnik.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button