Covid-19Vijesti

Zar je tako teško pridržavati se upua struke te zaštititi i sebe i druge?

U Bosni i Hercegovini i zemljama regioa u zadnjih par sedmica evidentan je porast broja novozaraženih osoba virusom korona – COVID-19.

Rezultat je to preranog popustanja mjera zabrana i preporuka kriznih entiteskih štabova, a svakako i neodgovornog i bahatog ponašanja građana koji nepoštuju čak ni takve ublažene mjere.

Zašto se građani tako ponašnjenja nema. Zar je tako teško, ako ništa drugo, pratiti šta kaže strruka, u prvom redu virolozi i epidemiolozi, jer su oni i njihova mišljenja najmjerodavnija.

Medicinskih institucija i relevantnih Web sajtova koji sadrže mišljenje i preporuke struke kako se ponašati u datoj situaciji, a isto tako onih koji sadrže  i detaljne podatke o svim vrstama virusa i opasnostima koje nam stalno prijete od njih, pa i o trenutnom  virusu iz porodice korona, na internetu se može pronaći na pretekk

Zašto pojedini, neodgovorni, građani vole više posjećivati kojekakve video kanale na YouTube i drugim socijalnim mrežama za djeljenje sadržaja, iza kojih najčešće stoje pojedinci i interesne skupine sumnjivih namjera, te ih  masovno  plasirati  u javni prostor,  doista je teško razumjeti.

Kada bi samo znali, čak i onaj mlađi dio populacije koji misli da mu virus ne može ništa a zapravo nije tako,  šta je respirator i šta znači biti priključen na isti, trpiti bol i čekati ozdravljenje ili smrt, vjerovatno bi se i drugačije ponašali te učinili sve da zaštite i sebe i druge oko sebe.

Mi smo uvijek za probleme koje i sami prouzrokujemo, spremni optuživati nekog drugog, što se dade vidjeti iz novonastale situacije.

U svijetu je broj zaraženih COVIDOM-19 premašio cifru od 10 miliona, a broj umrlih cifru od 500 hiljada, svijet ne može i neće biti siguran dok se ne pronađe adekvatna vakcina, još samo da mi to shvatimo.

Hmmm? - 100%

100%

User Rating: Be the first one !

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button