Nauka & TehnologijaVijesti

Otkrivena nova barijera koja okružuje Zemlju i znatno utječe na naše živote, ali i svemir

Nakon pomnijeg istraživanja znanstvenici su otkrili kako ta barijera aktivno štiti Zemlju posljednjih nekoliko desetljeća. I, što je možda još važnije, da se ta barijera širi sve dalje od Zemljine površine.

Koliko god ljudi željeli istražiti svaki kutak Zemlje i svemira, toliko svojom aktivnošću neumitno utječu na život u tim predjelima. Istraživanje koje je provedeno 2017. godine, a nedavno objavljeno otkrilo je kako je oko Zemlje stvorena barijera, nastala ljudskom aktivnošću, koja utječe ne samo na život na Zemlji nego i šire. A to ne mora nužno biti loše.

Naime, Zemlja je okružena radijacijskim pojasima koji se protežu od 640 pa sve do 58 tisuća kilometara od Zemljine površine. NASA je još 2012. poslala dvije svemirske sonde koje su trebale istraživati okolicu Zemlje, no otkrile su nešto neobično. Nabijene čestice koje se uhvate u Zemljino magnetsko polje stvaraju dodatnu, niskofrekventnu barijeru, koja Zemlju štiti od solarnih oluja koje redovito izbijaju.

Barijera je nastala zahvaljujući emisiji niskofrekventnih radiovalova koje koristimo za komunikaciju (najčešće s podmornicama ili na zahtjevnim područjima), a koji su se pojavili posljednjih desetljeća. Znanstvenike je posebno iznenadila činjenica da ti valovi mogu utjecati na to kako se i gdje određene čestice u svemiru kreću.

Niz eksperimenata pokazao je da, pod pravim uvjetima, radiokomunikacijski signali u niskoj frekvenciji zapravo utječu na visoko energetski radijacijski okoliš oko Zemlje, istaknuo je Phil Erickson sa MIT-a.

Nakon pomnijeg istraživanja znanstvenici su otkrili kako ta barijera aktivno štiti Zemlju posljednjih nekoliko desetljeća. I, što je možda još važnije, da se ta barijera širi sve dalje od Zemljine površine.

Ističu kako nije bilo u planu da se ti niskofrekventni radiovalovi šire izvan Zemlje, ali kad već jesu, prava je sreća što imaju pozitivan, a ne negativan utjecaj na Zemlju i svemir oko nje, prenosi Zimo.

Izvor: Science Alert

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button