Covid-19Vijesti

LIJEČNIKU IZ OSIJEKA DOSADILO: Vrlo jednostavno objasnio kako vode statistiku umrlih!

Umiru li ljudi od koronavirusa ili s koronavirusom? To jedno od najčešće postavljanih pitanja u vezi pandemije COVID-19, a koje postavljaju oni koji pokušavaju opasnost umanjiti, relativizirati ili u potpunosti negirati. Odgovor na njega dao je liječnik Dragan Maloševac iz KBC-a Osijek. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Dakle, isprovociran zločestim, nekritičkim i priglupim komentarima i površnim tvrdnjama izvučenima iz konteksta pokušat ću slikovito pojasniti statistiku vezanu uz uzrok smrti.

N.N. ima 80 godina, hipertenzivnu kardiomiopatiju s ejekcijskom frakcijom LV od nekih 30%, KOPB uzrokovan dugogodišnjim pušenjem tri kutije cigareta na dan, šećernu bolest i inoperabilni karcinom debelog crijeva.

N.N. za volanom

Kad naš N.N. (80) sjedne u auto pa tijekom vožnje u oštrom lijevom zavoju prijeđe na suprotnu stranu ceste i satre ga turski šleper onda je N.N. (80) poginuo u prometnoj nezgodi.

Ulazi u statistiku prometnih nezgoda sa smrtnim ishodom. Uzrok smrti nisu ni slabo srce ni rasturena pluća i krvne žile ni onkološka bolest već prometna nezgoda. Kad naš N.N. (80) zbog dokazane COVID-19 infekcije krene zbog povišene temperature i kašlja svom liječniku pa tijekom vožnje u oštrom lijevom zavoju prijeđe na suprotnu stranu ceste i satre ga turski šleper onda je N.N. (80) poginuo u prometnoj nezgodi. Nije preminuo od COVID-19 infekcije. Uzrok smrti je prometna nezgoda.

N.N. skače iz aviona

Kad taj isti N.N. (80) kao dugogodišnji padobranac sazna da je pozitivan na SARS-CoV-2 i poželi izvesti još jedan skok padobranom pa mu se tijekom tog skoka ne otvori padobran, onda njegova smrt ulazi u statistiku padobranskog saveza i vodi se kao nesretan događaj prilikom skoka s padobranom.

Uzrok smrti nisu ni prometna nezgoda ni onkološka bolest ni COVID-19 infekcija. Jer, kao što ga nije satro turski šleper, nije ga ubila ni COVID-19 infekcija. Ubio ga je beton na koji je pao sa 800 metara visine.

N.N. na respiratoru

I za kraj. Kad naš N.N. (80) preživi vožnju do svog liječnika i spomenuti skok padobranom pa zbog COVID-19 infekcije zbog pogoršanja općeg stanja završi u Jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru te nakon par dana, nažalost, umre, onda on ulazi u statistiku umrlih od COVID-19 infekcije.

Nije umro od kardiomiopatije, KOPB-a, karcinoma debelog crijeva i/ili šećerne bolesti kao što nije umro ni od skoka iz aviona s neotvorenim padobranom ili sudara sa turskim šleperom. Uzrok smrti je COVID-19 infekcija.

To je mnogima itekako jasno. Nekima baš i nije.

Koliko bi naš N.N. (80) još poživio i kada bi i za koliko sati, dana, mjeseci ili godina umro da nije negdje pokupio SARS-CoV-2, nebitno je i za statistiku, ali i za zdrav razum.”

Možda neke buni terminologija.
COVID-12 infekcija je neposredni uzrok smrti i ona se upisuje u POTVRDU O SMRTI.
Sva ostala stanja i komorbiditeti su takozvana PRIDONOSEĆA stanja.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button