Covid-19DijasporaVijesti

Od utorka u Austriji novi lockdown, evo novih mjera…

Kancelar Austrije, Sebastian Kurz (ÖVP), skupa sa ostalim ministrima predstavio je nove mjere prema kojima građani Austrije idu u drugi “lockdown”.

Nove mjere stupaju na snagu od utorka, 3. novembra od 00.00 sati i na snazi su do 30 novembra.

Kancelar Kurz izjavio je kako su Austrija i ostale evropske zemlje trenutno u „intenzivnom drugom valu“ te kako se već mnogi evropski partneri i susjedne zemlje nalaze u drugom lockdownu.

U posljednjih nekoliko dana došlo je do „eksplozije brojki“. Iako Austrija ima „jedan od najboljih zdravstvenih sustava na svijetu“, država ima ograničene kapacitete u zdravstvenim ustanovama.

Prema riječima Kurza, mnogi zaraženi nemaju ili imaju blage simptome, ali „određenom postotku“ je potrebno liječenje u bolnicama, a nekima i intenzivna njega: „Moramo sada djelovati, kako ne bi došli do svojih granica“.

Vlada će isplatiti odštetu zatvorenim tvrtkma u iznosu od 80 posto prometa u prošlogodišnjem studenom, kako bi se spriječili otkazi. Vraća se model skraćenog radnog vremena (Kurzarbeit). O tome kako austrijska Vlada planira spriječiti val otkaza, pročitajte ovdje.

Nužno je napraviti ovaj korak, pogotovo u ugostiteljstvu i sportu, gdje se skuplja veliki broj ljudi“, rekao je Kurz.

Škole i vrtići ostaju otvoreni, a viši razredi i sveučilišta prelaze na nastavu od kućeTrgovine pružatelji usluga poput fizioterapeutskih ordinacija ili frizerskih salona ostaju otvoreni.

Kancelar je izjavio kako su „svjesni“ da je riječ o „nepopularnim mjerama“ i velikim skraćivanjem prava slobode: „Razumijem razmišljanje ljudi. Nama je i kao privatnim osobama isto, nitko ne voli nositi maske, nitko ne voli što ne može otići u ugostiteljski objekt ili posjetiti svoje najdraže kad želimo“, ali „ako ovaj korak ne učinimo“, prijeti nam „situacija kao u drugim zemljama“ svijeta.

Od utorka, 3. novembra, do četvrtka, 12. novembra, vrijedi noćna zabrana izlaska od 20 do 6 sati, a iznimke su:

  • uklanjanje neposredne opasnosti za život i imovinu
  • briga i pomoć za ljude kojima je potrebna podrška, kao i ostvarivanje obiteljskih prava i ispunjavanje obiteljskih obveza
  • pokrivanje osnovnih potreba svakodnevnog života
  • poslovne svrhe, ako je nužno
  • odlazak na otvoreno radi tjelesnog i mentalnog opuštanja

Ugostiteljski objekti ne smiju primati goste, što znači da moraju zatvoriti. Dozvoljena je dostava i preuzimanje hrane i pića od 6 do 20 satiHoteli moraju zatvoriti osim za osobe koje iz poslovnih razloga putuju u Austriju. Sve osobe koje se trenutno nalaze u jednom od austrijskih hotela imaju pravo ostati do zadnjeg datuma rezervirane sobe.

Zatvoriti moraju i: bazenitermekazalištaopere, škole plesakinasportski centrikladionicemuzeji, zoološki vrtovi, a otvoreni će biti parkovibiblioteke arhive. Javni događaji nisu dozvoljeni jednako kao ni amaterski sport, a probe i umjetnički nastupi su dozvoljeni samo bez publike uz razmak i higijenska pravila. Demonstracije, okupljanja na poslu i „religiozni događaji“ su dozvoljeni, a na sprovodima je dozvoljeno najviše 50 ljudi. Van doma, npr. u vrtu ili garaži, je dozvoljeno najviše šest osoba uz šestero maloljetne djece iz dva različita kućanstva.

Zaposlenici u staračkim domovima i domovima za njegu se moraju testirati jednom tjedno, a posjetitelji moraju nositi masku i dozvoljena je posjeta jednom u dva dana. Ako ne žele nositi masku, moraju priložiti negativan test na antitijela (ne stariji od 24 sata) ili PCR test (ne stariji od 48 sati).

Zaposlenici u bolnicama i lječilištima se moraju testirati jednom tjedno ili, ako nemaju dovoljno testova, nositi maske. Sportski centri na otvorenom se mogu koristiti za amaterske svrhe, ali samo u slučaju kada nema direktnog kontakta s drugima.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button