Covid-19Vijesti

U protekla 24 sata 94 oboljelih od COVID-19, zabilježen jedan smrtni slučaj

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirana su 1383 uzorka, od kojih je 94 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 58.559 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.480 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 1184 pacijenta, 23 pacijenta oporavila su se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 1236 slučajeva-oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 60 smrtnih slučajeva,  jedan smrtni slučaj zabilježen je u posljednja 24 sata, radi se o muškoj osobi iz Tuzle (1943)

“Maksimalan oprez svih građana i dalje je neophodan kao i pridržavanje mjera lične/osobne zaštite. Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da svi budemo odgovorni i pridržavamo se jednostavnih mjera kojima možemo učiniti mnogo – držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora. Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge, kršenjem odredbi i preporuka možemo dovesti u pitanje kako svoje tako i zdravlje najbližih”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe i Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ  možete naći   OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći   NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici  Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva  ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi  www.covid-19.ba.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button