Covid-19Vijesti

U Hrvatsku stigle maske koje ubijaju virus

Maske izraelskog proizvođača izgledom ne odudaraju od hirurških jednokratnih maski. No u materijal su inkorporirali bakar-oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Maske su od 20. 8. 2020. u distribuciji i uskoro bi trebale biti dostupne u apotekama. Pojedinačna cijena je oko 40 kuna (oko 5 eura) i nabavili smo 128.000 komada u ovoj pošiljci, no to je tek prva u nizu. Očekujemo još narudžbina, posebno jer su nam se već javili iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarke da su zainteresirani za kupovinu“, pojašnjavaju iz kompanije „Rinigard“ koja je uvoznik za ove maske, piše 24 sata.

Kažu kako će se cijena, zavisno od veličine narudžbina, vjerovatno mijenjati u budućnosti.

Maska se izgledom ne razlikuje od klasičnih hirurških maski za lice, no prilikom izrade u materijal su inkorporirali bakar-oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Maska se može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana. Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizovala patogene.

Izraelski naučnici koji su je osmislili razvili su je na temelju tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske leži u činjenici kako se njena djelotvornost ne smanjuje s vremenom. Koriste ljekarima, ali i svim ljudima koji žele da se zaštitite od virusa korona.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Provjerite i ovo...
Close
Back to top button