Covid-19Vijesti

ANGELA MERKEL: Povratak normalnom životu tek pronalaskom lijeka ili cjepiva

Austrijski kancelar Sebastian Kurz obratio se danas građanima Austrije povodom aktualne situacije vezane za koronavirus. Prvi čovjek Austrije izrazio je optimizam i najavio da će se građani Austrije staroj normalnosti i starim navikama vratiti već na ljeto sljedeće godine. Kurz je naglasio da svoj optimizam temelji na činjenici da je razgovarao s mnogim međunarodnim i austrijskim zdravstvenim stručnjacima, istraživačima, farmaceutskim tvrtkama i kreatorima politika. Na svojoj ljetnoj konferenciji za novinare o borbi s koronavirusom govorila je danas i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Njemačka kancelarka Angela Merkel govorila je o izazovima koje koronavirus pred njemačke vlasti i građane stavlja na jesen i zimu kad bi situacija mogla biti nešto teža nego je to ovo ljeto. “Morate očekivati ​​da će neke stvari biti još teže u narednih nekoliko mjeseci”, – naglasila je Merkel. I Merkel je, baš kao i Kurz, naglasila kako je pandemija pred sve nas postavila neviđene izazove koji se nisu mogli zamisliti na početku godine.

Situacija neće biti ista kao nekad sve dok nemamo cjepivo ili adekvatan lijek za koronavirus, – pojasnila je Merkel i naglasila kako je sada izuzetno važno da se smanji rizik od zaraze i da posebno treba izbjeći ugrožavanje rizičnih skupina u društvu.

Sa ekonomske strane gledano cilj vlade Angele Merkel je sačuvati radna mjesta i spriječiti stečajeve, ali u isto vrijeme i cilj je zadržati i društvenu homogenost.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button