VijestiZdravlje

Najezda stršljena, ako vas ubode ne oklijevajte, ovo morate znati…

Ubod stršljena nije uvijek opasan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji može boljeti i koji traje nekoliko dana, međutim, u ekstremnim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada naizgled obični ubod može završiti kobno

Ako imate i najmanju sumnju da ste alergični na stršljene, najbolje je izbjegavati avanture u prirodi na mjestima gdje ih ima.

Uzroci anafilaktičkog šoka:

  • alergija na ujed insekta,
  • ubod na nezgodnom mjestu gdje otok izaziva gušenje,
  • ubod stršljena ili ose u proteklih nekoliko sedmica, pa je imuni sistem postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu da izvedu samo profesionalci.

Važno je još napomenuti da trebate biti posebno oprezni jer u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i osam do 10 sati. Zbog toga, ako vas u roku od nekoliko sedmica stršljen ubode više puta najbolje se javite ljekaru.

Ipak ako se radi o običnom ubodu i nemate nikakve ozbiljnije simptome, odmah nakon uboda izvadite žaoku, a mjesto tretirajte hladnim oblogama.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button