Covid-19Vijesti

SZO objasnila 3C pravilo: Smanjite šansu za širenje virusa korona

Zbog činjenice da postoje određena mjesta na kojima se virus korona brže širi, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u nekoliko koraka objasnila je šta to trebate izbjegavati, a šta primijeniti. Ta pravila definisali su kao “3C pravila”.

Prvi problem su mjesta na kojima je prevelika gužva, mjesta u kojima je nemoguće držati distancu od dva metra koja se preporučuje. Na takvim mjestima, veći je rizik za širenje virusa korona te ih je potrebno izbjegavati.

Drugi savjet je da obavezno, čak i u prostorijama u kojima radite zajedno s dosta ljudi, držite odstojanje s kolegama i prijateljima, odnosno da izbjegavate bliske kontakte.

Treće uputstvo odnosi se na zagušljiva i zatvorena mjesta, poput zatvorenih koncerata i zabava, u kojima je slaba ventilacija.

“Čak i kada se ukinu ograničenja i mjere predostrožnosti, razmislite o tome da poštujete ove tri stvari, ostanite sigurni i budite odgovorni”, poručuju iz SZO.

Još jednom su podvukli da je jako važno držati distancu barem jedan metar, kad god je to moguće, prozračiti prostorije u kojima boravite, voditi brigu o ličnoj higijeni, prati ruke redovno te nositi masku, posebno u situacijama u kojima je nemoguće da držite distancu od ljudi, prenose “Nezavisne“.

Bitno - 92%

92%

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Provjerite i ovo...
Close
Back to top button