Covid-19Unsko-sanski kantonVijesti

REKORDAN BROJ NOVOINFICIRANIH U USK – Cazin i Bihać najveća žarišta!

Rezultati testiranja jučer poslanih 56 uzoraka iz USK, pokazali su prisustvo koronavirusa kod čak 25 osoba.

U Bihaću je registrovano 10 novozaraženih, Cazinu 7, Bosanskoj Krupi i Velikoj Kladuši po dvije osobe, u Bužimu 3, te u Ključu jedno lice.

Na Infektivnom odjelu KB u Bihaću H0SPITALIZIRAN0 je 29 pacijenata, od kojih je 24 pozitivno, dok se za petero čekaju rezultati. Pet pacijenata je na respiratoru.

Podsjećamo, ministrica Ćemalović je na posljednjoj sjednici, u okviru Kriznog štaba USK, naredila da se građani koji ne poštuju mjere izolacije kažanjavaju, ali inspekcija ne želi postupiti po naredi jer kako kažu to bi bilo kršenje federalnog zakona.

RASKOL U KRIZNOM ŠTABU USK! Ministrica Ćemalović naredila kažnjavanje građana, inspekcija ne želi da postupi po naredbi

Rješenja o samoizolaciji korona pozitivnim osobama i članovima njihove uže porodice izdaje Ministarstvo zdravstva.

Ovisno o procjeni epidemiologa Kantonalna inspekcija izdaje rješenja sekundarnim kontaktima. Pitanje nadležnosti u oblasti kontrole i provođenja mjera dovelo je do razilaženja stavova Ministarstva zdravstva i Kantonalne inspekcije na posljednjoj sjednici Kriznog štaba.

Naime donesena je naredba da ove poslove u potpunosti obavljaju sanitarni inspektori.

– Sanitarna inspekcija bi trebala izdati Rješenje o zabrani kretanja osobi koja ne poštuje mjere samoizolacije, kazali su u Ministarstvu zdravstva USK.

Međutim, ovakvo mišljenje ne dijeli član Kriznog štaba i sanitarni inspektor Dino Ćemić jer smatra da se ovom naredbom kriši Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Federacije BiH.

– Nije problem u broju inspektora, već je problem u kršenju zakona. Ministarstvo zdravstva traži da radimo nešto što nije u skladu sa zakonom, kazao je sanitarni inspektor Ćemić.

Na kraju su se i jedni i drugi SL0ŽILI da se neće poduzimati nikakve mjere po ovom pitanju dok se ne oglasi federalno ministarstvo zdravstva.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button