Tradicija & Običaji & StarineVijesti

Ljepote Bišće grada

Ako bi se birao najljepši grad na svijetu Bihać bi zasigurno zauzeo mjesto u samom vhru izborne ljestvice, jer ljepota Une, starog dijela grada, srednjevjekovnog grada Sokolac i njega samog sa okolinom, dobar su argument za ovu tvrdnju.

Bišćani bi ga bez dileme, već sada da imaju priliku, izabrali i za najljepšeg, on sa Unom jednom i jedinom, za njih je nešto posebno, nezamjenjivo, nešto trajno sažeto u njihovim srcima.

Iako su uništena   neka njegova znamenja po kojima je bio prepoznatljiv i koja su kroz historiju krasila razglednice iz Bihaća, u prvom redu mislimo na nekadašnji stari hotel Konak i kavarnu Paviljon, ostali su stari bedemi i unutar njih crkva Svetog Ante Padovanskog, džamija Fethija, Kapetanova kula, sebilj, a i van zidina bedema ostala je ljepotica Una prkoseći destruktivcima grada koji bi i nju rado lišili njene ljepote, ali ne uspijevaju.

Proživljavao je Bihać kroz Historiju teške trenutke ali je uvijek svim nedaćama odolijevao i izlazio kao pobjednik. Hoće li uspjeti nadvladati i trenutnu  u kojoj se našao pojavom migranata i virusa korona, vidjet ćemo.

Upravo kada je Bihać počeo disati punim plućima, kada se priliv gostiju željnih bihaćke ljepote počeo naglo, iz godine u godinu povećavati  a sukladno tom i investicije ussmjerene u obogaćivanje ponude istima, pojaviše se navedeni problemi kao naručeni.

Ali, preživjet će Bišće i ovu nedaću, kažu Bišćani i oni koji vole ovaj grad.

Argumenti za 5 - 100%

100%

User Rating: 1.6 ( 1 votes)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Provjerite i ovo...
Close
Back to top button