Tradicija & Običaji & StarineVijesti

Česma sa koje biste se obavezno trebali napiti vode

Voda je najveće i najdragocjenije prirodno bogatstvo bez kojeg bi život na planeti Zemlji bio nemoguć i nezamisliv.

Ljudi su kroz vijekove izvorima pitke vode pridavali posebnu pažnju, održavali ih, izgrađivali česme na njima kako bi ih zaštitili i učinili funkcionalnijim.

Postoji uvriježeno mišljenje da je najveći sevap, ako postoji, održavati  i čuvati izvore pitke vode, ulagati u njih,  graditi vodovode i česme, jer bez vode ne može ni insan ni hajvan, često se voli reći.

BiH jedna od najbogatijih država Evrope i svijeta izvorima i zalihama pitke vode, a kroz historiju su to prepoznavali i vladari koji su se smjenjivali jedan za drugim , međutim,   iza sebe  su uvijek ostavljali neka zdanja i građevine.

Iza Turaka je npr. ostalo  mnogo podignutih džamija, mostova, česmi, a Austrougari iza sebe su ostavili ptnu infrastrukturu, pošte, pruge, kulturne građevine.

Javne česme, posebno one u Sarajevu, među ljepšim su zdanjima, a jedna od najljepših, sačuvana u izvornom obliku je ona na Natkovićima.

Izgrađena je u XVI vijeku u zidu starog muslimanskog groblja a sve do 1890 vodom je snabdjevana Gazi Husrev begovim vodovodom sa Izvora Crnilo, a nakon 1890. priključena je na gradski vodovod.

U prilogu ispod donosimo i fotografiju česme na Natkovićima, zabilježenu skoro, jednog vrelog avgustovkog dana, a o ostalim česmama, pa i onoj opjevanoj u čuvenoj sevdalinci “Ko se jednom napije vode sa Baščaršije”, drugom ćemo prilikom.

Prekrasno - 99%

99%

User Rating: Be the first one !

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button