RegionVijesti

Ružna slika Plješevice

Plješevica, planina ljepotica nadomak Bihaća preko koje se pruža granica BiH i Hrvatske, danas izgleda pomalo otužno i unakaženo, posebno  pri pogledu sa bosanske strane, iz pravca Bihaća i okoline.

Ne ulazeći u razloge zašto je Hrvatska izvršila golu sječu po sredini plješevice, evidentno je da to ostavlja ružnu sliku u očima promatrača, naročito onih iz gore navedenog područja koji svakodnevno promatraju ovu planinu i uživaju u njenim ljepotama.

Sami ocijenite, iz priložene fotografije, kakav efekat na ljepotu ove planine  ima široki pojas gole sječe po sredini Plješevice.

Da dodamo, nije samo vizuelni efekat i ljepota u pitanju, načinjena je velika ekološka šteta, poremećen eko sistem, bio diverzitet, a ovo  sve će  se vjerovatno  negativno odraziti i na klimu te sigurnost i zdravlje ljudi koi žive  na platou podno Plješevice i šire.

Špekuliše se da je to urađeno radi lakše kontrole prelaska migranata na hrvatsku stranu, neki pominju druge razloge… Bosanska strana tvrdi da je oštećena jer se radi o dijelju i njene teritorije a nije konsultovana, međutim, šteta je načinjena, a razlozi su manje bitni.

Bilo kako bilo, činjenica je da prizor nimalo lijepo nee izgleda-

Nimalo lijepa slika - 92%

92%

User Rating: Be the first one !

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button