Covid-19Vijesti

AUSTRIJA: Od 19. maja otvaraju ugostiteljske, turističke, kulturne i sportske događaje

Kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) potvrdio je na konferenciji za novinare u petak popodne da Austrija očekuje veliko ublažavanje mjera koje su na snazi ​​od 19. maja.

Nakon 199 dana zatvorenih vrata za goste i posjetitelje, 19. maja otvaraju ugostiteljske , hotelske , kulturne i sportske sadržaje . Kancelar Kurz rekao je da se vlada i dalje drži prognoze da će ljeto 2021. donijeti normalizaciju situacije. Mnoge zemlje u Europi bile su u strogoj blokadi, a austrijski stručnjaci savjetovali su češća ispitivanja i obaveznu obaveznu FFP2 masku koja daje rezultate.

Očekuje da će Donja Austrija i Beč ublažiti mjere četvrte blokade od 2. maja. Kurz je dodao da savezne pokrajine ” naravno ” imaju pravo usvojiti svoje pooštravanje mjera ako to situacija zahtijeva.

Rekao je da je Austrija u ” posljednjim metrima borbe protiv koronavirusa ” i zatražio od građana da “ne puštaju pobjedu” . Vakcinacija građana djeluje, jer je Austrija po tom pitanju među prvih pet zemalja u Europi i među 20 u svijetu. Očekuje da će tri miliona građana primiti barem prvo cjepivo do sredine maja, a do kraja drugog kvartala očekuje da svaka odrasla osoba koja želi primiti prvu dozu vakcine.

Od 19. maja, četiri sfere javnog života otvorit će se sa zelenim pasošem . To znači da morate ili napraviti „test ulaska“ ili preboljeti koronavirus ili se cijepiti protiv koronavirusa. Više detalja očekuje se narednih dana.

Ugostiteljstvo se otvara i unutar iv, ali ne uz određene mjere. Pored obaveznog ‘ulaznog testa’ ili uvjeta iz zelenog pasoša, unutar stola je dopušteno najviše četiri osobe (bez djece), a maksimalno deset ljudi vani . Radno vrijeme bit će do 22 sata. Zaposleni moraju nositi zaštitnu masku FFP2.

hotelima i sličnim institucijama primjenjivat će se ista pravila kao i za ugostiteljstvo, a osim toga u banje će se uvesti pravilo jednog kupca na 20 m 2 . Isto pravilo primjenjivat će se na fitnes centre , a za trening će biti potrebna registracija.

Ekipni sportovi takođe će biti dozvoljeni na otvorenom bez ograničenja, ali uz obavezni test. Kulturne i sportske manifestacije će imati konačno publike: najviše 1.500 u zatvorenom , najviše 3.000 u otvorenom , s maskama , pobrinite označenih mesta za sjedenje i zelene pasoš.

Od 1. jula , ako situacija dozvoli, očekuje se otvaranje noćnog ugostiteljstva , dozvola za vjenčanja , događanja bez označenih mjesta i događanja udruga i klubova .

Kurz je dodao da turiste u Austriji očekuje od 19. maja , ali uz ograničenja. Tako će putnici iz područja s visokim rizikom morati imati karantenu , dok za ostale neće biti mjere. Od 17. maja otvorene su škole za učenike , a više informacija objavit će ministar obrazovanja Heinz FASSMANN (OVP) u subotu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button