Covid-19Vijesti

U FBiH zabilježena 102 nova slučaja COVID-19

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 687 uzoraka, od kojih su 102 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (29), Zeničko-dobojskom (31), Hercegovačko-neretvanskom (3), Srednjobosanskom (2), Unsko-sanskom (7), i Kantonu Sarajevo (30).

U Federaciji BiH do sada je testirano 60.534 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.768 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavio se 1191 pacijent, jedan pacijent oporavio se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 1515 slučajeva-oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno 60 smrtnih slučajeva.

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva preporučuju građanima da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se usložnjava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoje kretanje. Podsjećaju građane na neophodnost pridržavanja mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra,često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe i Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći   NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici  Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva  covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva  ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi  www.covid-19.ba.

User Rating: Be the first one !

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button