Nauka & TehnologijaVijesti

U borbu protiv “opasnih” lažnih vijesti (FAKE NEWS) u pandemiji kreće i WHO

Bit će uključeni Matematičari, IT-jevci, sociolozi, psiholozi, zdravstveni i komunikacijski i drugi stručnjaci, najavio je WHO

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavila je jučer, 21. 7. 2020., okupljanje naučnika i stručnjaka iz razlicitih područja za borbu protiv dezinformacija koje predstavljaju opasnosti poh javno zdravstvo.

U projekat će biti uključeni matematičari, IT-jevci, sociolozi, psiholozi, zdravstveni i komunikacijski stručnjaci, najavio je WHO na kraju online konferencije.

Aktivnosti i saradnja bit će fokusirani na novo područje istraživanja koje WHO naziva “infodemiologija”, a predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je još na početku pandemije na poplavu informacija, dezinformacija i uznemirujućih teorija zavjera.

Infodemiologija proučava kako se najbolje nositi s tom prijetnjom. Bile točne ili netočne, prekomjerne količine informacija mogu imati negativan utjecaj na zdravlje ljudi, povećati stres i potaknuti ih da prihvate potencijalno opasne savjete, navodi WHO.

WHO ističe kako se najveća štetnos infodemije ogleda u pogrešnim i obmanjujućim informacijama te opasnim i neosnovanim tvrdnjama koje su širili ljudi koji nemaju puno veze sa zdravstvom.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button