Covid-19Vijesti

I njemačke bolnice, nada EU, sve punije…

Njemačka, koja je tokom prvog talasa korona virusa bila poput svjetionika za ostale evropske zemlje i smatrana za jednu od onih sa najboljim zdravstvenim sistemom u svijetu, sada je u situaciji goroj nego u bilo kom drugom trenutku tokom pandemije, piše CNN.

Brojevi slučajeva korona virusa dostigli su u petak rekord, kada je zabeleženo skoro 24.000 novih dnevnih slučajeva – pa tako i broja pacijenata u jedinicama intenzivne njege u zemlji.

Uzimajući u obzir i pacijente koji nisu oboljeli od kovida, od 20. novembra zauzeto je 22.066 kreveta na intenzivnoj nezi u zemlji, dok je 6.107 ostalo upražnjeno. Njemačka ima rezervu od oko 12.000 kreveta na intenzivnoj nezi, uključujući poljske bolničke krevete u berlinskom kongresnom centru.

Uprkos velikim kapacitetima, ministar zdravlja Jens Span ranije ovog meseca upozorio je da bi jedinice intenzivne nege mogle biti preplavljene ako dnevne stope zaraze nastave da rastu trenutnim tempom.

“Sada sve više vidimo sve veći teret i pretnju da ćemo biti preplavljeni u intenzivnoj nezi, u bolnicama i kod lekara opšte prakse”, rekao je Span u intervjuu za njemački državni emiter ARD.

A to bi mogle biti loše vijesti za cijelu Evropu. Do sada je Njemačka primala pacijente sa kovidom iz susjednih zemalja, čiji su zdravstveni sistemi preopterećeni.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je CNN-u da je tokom prvog talasa pandemije, između 21. marta i 12. aprila, 232 pacijenta prebačeno na liječenje u Njemačku – od toga 44 iz Italije, 58 iz Holandije i 130 iz Francuske.

I na jesen, savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija i Sarland nudile su mjesta za 36 pacijenata – od toga tri iz Holandije, 25 iz Belgije i osam iz Francuske, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo rada, zdravstva i socijalnih pitanja Severne Rajne-Vestfalije potvrdilo je CNN-u da se trenutno 46 bolnica složilo da prihvati strane pacijente sa kovid-19. Trenutno se nudi 76 kreveta.

Ane Funk, šefica odsjeka za prekograničnu saradnju u najmanjoj nemačkoj saveznoj pokrajini Sarland, koja se graniči sa Francuskom, rekla je za CNN da su tokom prvog talasa pandemije njene bolnice primile 32 francuska pacijenta.

Krajem oktobra, Sarland je ponudio Francuskoj osam kreveta; do danas su premještena tri pacijenta.

“Željeli bismo da pomognemo gdje god možemo”, rekla je Funk.

“Ne želimo da pravimo razliku između nacionalnosti. Trenutno još uvek imamo kapacitete. Koordiniramo se sa medicinskim i lokalnim vlastima u Francuskoj na osnovu individualnih potreba. Ovde smo da pomognemo”, navela je Funk.

Za sada je to još moguće, ali s obzirom da se njemačke jedinice intenzivne nege brzo pune, nije jasno koliko će to još potrajati, zaključuje CNN. (Tanjug)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button