BiHVijesti

ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA: Izložba „Genocid u osam činova“

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu je u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine okupio koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova, što predstavlja do sada najveću regionalnu kampanju organizacija civilnog društva sa ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije.

Kampanja započinje u utorak, 7. jula 2020. u 17 sati, otvaranjem multimedijalne izložbe paralelno u Sarajevu, Puli i Tuzli, i traje do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica. Izložba se zasniva na internetskom narativu Srebrenica: Genocid u osam činova.

Svi materijali koji će biti prikazani na izložbi i tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred MKSJ-om, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Kampanja će se istovremeno odvijati i na internetu – društvenim mrežama i portalima, a svi navedeni video materijali biće online
prikazani na društvenim mrežama Historijskog muzeja BIH i ostalih organizacija uključenih u kampanju.

Izložba će u Historijskom muzeju BIH biti otvorena do kraja avgusta 2020. godine.

User Rating: Be the first one !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button