CazinUnsko-sanski kantonVijesti

Optužnica protiv policajca iz Cazina jer je hapsio zbog komentara na Facebooku

Pripadnici Granične policije BiH uhapsili K. P. koji je predan ovlaštenim službenim osobama i koji je protupravno zadržan

Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv komandira Policijske stanice Cazin Saida Ljubijankića (51) iz Cazina zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i lažnog prijavljivanja.

U optužnici se navodi kako se osnovano sumnja da je Said Ljubijankić od 23. aprila do 13. juna 2020. godine u Cazinu, kao komandir Policijske stanice Cazin, nakon što je podnio prijavu protiv K. P. zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti, a zbog pisanja komentara na društvenoj mreži Facebook na tekst obavljen o komandiru Policijske stanice Cazin, prekoračio svoje službene ovlasti.

On se tereti da je 8. maja 2020. godine naredio raspisivanje operativne potrage za osobom K. P. s nalogom da se uhapsi bez postojanja zakonskih razloga za hapšenje u vidu postojanja osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i pritvorskih razloga te protivno usmenom nalogu dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koji se u konsultacijama s postupajućim istražiteljem očitovao da u predmetnim radnjama nema obilježja krivičnog djela.

Postupajući po protivpravnom nalogu Policijske stanice Cazin kao rezultata prekoračenih ovlasti komandira, pripadnici Granične policije BiH su 12. juna 2020. godine na MGP Velika Kladuša uhapsili K. P. koji je istog dana predan ovlaštenim službenim osobama i koji je tu protupravno zadržan do 13. juna.

Osnovanost optužnice potvrđena je opsežnom istragom u kojoj je saslušan veći broj svjedoka i prikupljeno nekoliko desetina materijalnih dokaza.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji pred Općinskim sudom u Cazinu.

Izvor: klix.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button