KulturaUmjetnostVijesti

Bh. umjetnica Edina Selesković dobitnica globalne nagrade za multimedijalnu instalaciju

Edina Selesković, savremena umjetnica iz Bosne i Hercegovine međunarodne karijere, dobitnica je svjetske nagrade “World Citizen Artists Award” 2020, koju uručuje sedam cijenjenih fondacija i kulturnih institucija Velike Britanije: Galerija Belgravia, Gandhi fondacija, PeaceDai365, Bristol studentska unija, Emmanuel Jal, Marta Gomez i “This is Mi Brave”, saopšteno je.

Selesković je ovu globalnu nagradu osvojila za projekat unikatne umjetničke instalacije Beating Heart koja povezuje nove tehnologije i savremenu umjetnost, publiku i kreativnost.

Svijet umjetnosti je duboko pogođen krizom kovid-19, ali štaviše, širom svijeta se njeni efekti osjećaju na mnogo drugih načina: strah, nevjerica, ekonomska teškoća, borba i gubitak ljudskih života. Ipak, nevjerovatno je cijeli svijet povezan s ovom tragedijom na isti način. Shvatili smo da smo zajedno u ovome.

Multimedijalnost Beating Heart instalacije čine: skulptura, poruke, svijetlo, proširena stvarnost, interaktivnost i zvuk. Publika je premijerno imala priliku ne samo vidjeti instalaciju u samom centru Sarajeva, na platou Narodnog pozorišta u decembru 2019. godine, nego i učestvovati u njenom virtualnom realizmu.

Među hiljadama projekata iz cijeloga svijeta, Beating Heart, pružajući inovativno iskustvo posjetiocu u spoju umjetnosti i novih tehnologija, izdvojena je u konkurenciji kao impresivna poveznica budućnosti danas. Sveobuhvatnim pristupom umjetničkom pogledu na novu stvarnost i nove komunikacije, instalacija promoviše umjetnost koja izlazi van okvira galerija i muzeja, potiče solidarnost i emocije, ali i nova promišljanja o vremenu u kojem živimo.

Edina kontinuirano pomjera granice radom na multimedijalnim savremenim instalacijama koje su već predstavljene u 12 država Europe i čija se svjetska turneja nastavlja.

“Moje umetničko djelo je multimedijalna instalacija koja je fokusirana na ideje o povezivanju. Prvi put je izložena ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, na Trgu Susan Sontag, mjestu koje govori o sarajevskoj tragediji, ali i o opstanku i ponosu Sarajeva. Koristila sam savremenu estetiku i nove tehnologije da bih kroz instalaciju poslala snažnu poruku. Kroz kombinaciju skulpture, svijetla i zvuka u velikom obimu, Beating Heart pruža iskustvo koje može da dijeli u oflajn i onlajn svijetu. U pokušaju da podstaknem interakciju između umjetničkog djela i gledaoca, moja instalacija jača ideju solidarnosti”, ističe Selesković.

U jezgri njenog rada s umjetničkim instalacijama, ističe ona, uvijek su skuplture. Na njih ona gleda kao na platforme za različite medije uz svijetlo, zvuk i interaktivne aplikacije kao sastavne dijelove instalacije.

“Multimedijalni pristup produžava život svakog djela, pružajući različita iskustva noću i danju, gledano izbliza ili iz daleka, u fizičkom i digitalnom prostoru, razbijajući barijere između autora i gledatelja”, kaže umjetnica dodajući da je njen rad oduvijek podrazumijevao povezivanje različitih medija, omogućavajući im nadogradnju jednih na druge.

Ona vjeruje da multimedija pomiče granice jedinstvenog umjetničkog izraza, stvara izazov koji vrijedi istražiti. Taj izazov omogućava joj nova znanje i nove vještine. Rad u javnom prostoru, za razliku od njenog rada u galeriji, nikad nije zaista dovršen. Svaka lokacija znači iznova i ponovno osmišljavanje, doživljavanje njenog rada svaki put iznova, rekla je.

“Moje ideje su moje blago. Inspiraciju pronalazim u svemu, svakog dana. Voljela bih samo da imam više sati u danu, da mogu sve svoje ideje ostvariti”, riječi su Edine Selesković.

Fena

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button