Nauka & TehnologijaVijesti

U svemiru postoje neograničeni izvori energije i preko njih možemo da tragamo za vanzemaljcima /video/

Crne rupe mogle bi da budu neograničen izvor energije koje bi napredne vanzemaljske civilizacije mogle da koriste i to je potencijalni način na koji ih možemo naći, navode astrofizičari u novom naučnom istraživanju.

Tehnologija za prikupljanje energije mogla bi da ostavlja tragove na horizontu događaja crne rupe, granici iza koje gravitacija te kosmičke pojave postaje prejaka i ne dozvoljava materiji i energiji da pobegnu. To bi moglo da objasni neke od baklji plazme koje su naučnici primetili u blizini rotirajućih crnih rupa, navodi nova naučna studija objavljena u časopisu „Fizikal rivju D“, prenosi Lajvsajens.

Crna rupa guta zvezdu, kosmički događaj prvi put zabeležen

© FOTO : YOUTUBE/EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY (ESO)/PRINTSCREENCrna rupa pokidala zvezdu: Snimljen nesvakidašnji kosmički događaj /video/

Iako je takva ideja trenutno na granici naučne fantastike, budući da je najbliža crna rupa udaljena od Zemlje više od 1.000 svetlosnih godina i do nje je nemoguće stići, crne rupe bi mogle biti neiscrpan izvor energije za neku tehnološki naprednu civilizaciju.

Luka Komiso, jedan od autora studije, profesor na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, kaže da je sledeći korak kako uočiti da neko crpi energiju iz crne rupe. To bi omogućilo Zemljanima da uoče neku vanzemaljsku civilizaciju.

„Mi smo se u istraživanju bavili samo fizikom. Ali, sada radimo na tome da to primenimo u realnosti, odnosno da vidimo kako primeniti te nalaze na potragu za vanzemaljskim civilizacijama i za kakvim signalom treba da tragamo“, rekao je Komiso.

Ovo nije prvi put da naučnici navode kako je moguće izvlačiti energiju iz crnih rupa. Najpoznatiji takav predlog dao je Rodžer Penrouz još 1969. godine, koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku upravo za izučavanje crnih rupa.

Komiso i koautor Felipe Asenho, astrofizičar sa Univerziteta „Adolfo Ibanjez“ u Čileu, predlažu teoriju po kojoj su baklje plazme na crnim rupama nastale preko magnetnih rekonekcija, u kojima se linije magnetnog polja prepliću, prekidaju i spajaju.

© CC BY 2.0 / DAVE DOE / #SOOTCSupermasivna crna rupa nam je bliža nego što se mislilo: Ažurirana mapa Mlečnog puta

Takve magnetne rekonekcije česte su na površini zvezda, kao što je naše Sunce, gde oslobađaju neverovatne količine energije upravo putem baklji plazme koje se kreću u suprotnim pravcima, kaže Komiso.

Dok se te baklje koje nastaju na zvezdama obrušavaju nazad na njih ili bivaju „ispaljene“ u svemir, kod crnih rupa stvari stoje nešto drugačije. Baklje koje bi pale nazad dobile bi negativnu energiju, dok bi one koje bi krenule u svemir dobile dodatnu energiju od same crne rupe, kaže američki astrofizičar.

„U budućnosti će ljudi, zahvaljujući superkompjuterima, moći da dođu do rešenja koja je teorija za crpljenje energije iz crnih rupa najbolja“, rekao je Komiso.

Sputnik

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button