EUVijesti

Ne zaboravite, večeras pomjeramo kazaljke sata unazad

 Evropa, naravno i BiH, s izuzetkom Islanda, Rusije i Bjelorusije, večeras, u noći sa subote 24. na nedjelju 25. oktobra 2020., vratit će se na zimsko računanje vremena.

Večeras, nedjelja, u tri ujutro, satove koji se ne ažuriraju samostalno trebat će pomaknuti za jedan sat unazad, čime će se “dobiti” jedan sat.

Sa zimskim računanjem vremena sunce će ranije izlaziti, ali će ranije i zalaziti zbog čega će dani imati više svjetla u jutarnjim i manje svjetla u popodnevnim satima.

Evropska unija donijela je odluku kako će se ukinuti prelasci s ljetnog za zimsko vrijeme i obrnuto, a rok za ukidanje je pomaknut s 2019. godine na 2021. ali Vijeće EU još nije donijelo svoju odluku, pa nije sasvim sigurno hoće li to biti zadnje pomicanje sata u EU.

Osim u Evropi, sat se trenutno pomiče u većini sjeverne i srednje Amerike, te pokojoj državi u ostalim dijelovima svijeta.

S obzirom da su na sjevernoj i južnoj polutci Zemlje različita godišnja doba, i pomicenje sata u državama na te dvije polutke odvija se u različitim smjerovima.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button