BiHBihaćMigrantska krizaVijesti

BIHAĆ: Gradonačelnik Fazlića i Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, o migrantskoj krizi

Migrantska kriza u Gradu Bihaću i sve posljedice koje građani Bihaća trpe protekle dvije godine zbog boravka ilegalnih migranata bile su tema današnjeg prvog susreta bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića i Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH. Sastanku su prisustvovali i Irman Alijagić, predsjedavajući GV Bihać, te Mustafa Ružnić, premijer USK-a i državni poslanici Šemsudin Dedić i Jasmin Emrić.

Sastanak je bio prilika da se nedavno imenovani ministar sigurnosti BiH upozna na terenu sa posljedicama migrantske krize koja je Bihaću i njegovim građanima protekle tri godien pored sigurnosnih problema donijela i nesagledive ekonomske štete.

“Razočarenje nas Bišćana najbolje sublimira protekle tri godine kada je u pitanju odnos viših nivoa vlasti prema ovom problem i raduje me današnja posjeta ministra sigurnosti koji je već sagledao sve aspekte ove krize i od kojeg svi mi u Bihaću i USK-a očekujemo da budu lideri ovih procesa unutar BiH. Migrantska kriza mora se riješavati na cjelovit način i ne smijemo biti taoci ničijih hirova i nerada pojedinih službi pri Ministarstvu sigurnosti BiH. Naravno problem se ne može riješiti preko noći, ali se mogu i moraju natjerati odgovorni da rade svoj posao i to će onda i dati konkretne rezultate kada je u pitanju migrantska kriza. Naša podrška svim aktivnostima ministra sigurnosti BiH, ali ponavljam još jednom između interesa Grada Bihaća i migranata za mene su interesi građana Bihaća na prvom mjestu i ja ću na njima istrajati bez obzira na posljedice” – kazao je gradonačelnik Fazlić.

On je dodao da prostora u kampu Lipi ima i da isti mora biti iskorišten kako bi se povećao prostor za migrante koji danas hodaju ulicama Bihaća. Naglasio je također da je pokrenu inicijativu da se formira fond na nivou BiH koji bi služio za saniranje šteta za sve privrednike na području Bihaća a koji su pretrpjeli štete zbog trogodišnjeg boravka ilegalnih migranata u Bihaću.

“Nije pošteno da Bihać i njegovi građani samo trpe posljedice migrantske krize i ponavljam nema razloga da migrant budu po ulicama grada i nema razloga da se Bira ne zatvori kada prostora na Lipi ima da ih gore bude i 2.000. Meni je žao što je ukinut Vučjak koji je bio šamar Evropi za njihovo licemjerstvo i nepoznavanje problema” -dodao je gradonačelnik Fazlić.

Osvrćući se na današnji susret sa bihaćkim gradonačelnikom i kantonalnim premijerom, ministar Cikotić kazao je da u Bihać nije došao da daje obećanja koja neće ispuniti, već da sagleda stanje na terenu i predloži konkretne mjere koje svi nivoi vlasti mogu i moraju provesti kako bi se migrantska kriza stavila pod nadzor.

“Cilj mi je da migrantskom krizom upravlja država i njeneinstitucije a ne lokalne zajednice kako što je do sada slučaj i da građani osjete viši stepen sigurnosti a pogtovo u Bihaću i USK-a. Između ostalog to znači bolju zaštitu istočnih granica naše zemlje i time smanjiti ilegalni ulazak u BiH. Ne podnosimo svi jednako teret krize i ne učestvuju sve institucije u umanjivanju posljedica krize. USK prelama sve negativne aspekte te krize i neefikasnog djelovanja nekih drugih institucija. Nakon ovih sastanaka imam definiran plan aktivnosti da se ovom krizom počne upravljati iz institucija države” – izjavio je ministar sigurnosti BiH.

GRAD BOIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button