IzboriPolitikaVijesti

Cirkus može početi – za sada samo 25 prijavljenih mrtvaca, utvrđen redoslijed političkih subjekata…

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je u Sarajevu izvršila izvlačenje 543 politička subjekta i utvrdila njihov redoslijed na glasačkom listiću na predstojećim lokalnim izborima u BiH, koji su zakazani za 15. novembar.

U kutiji su se nalazile 543 kuglice sa 543 ovjerena politička subjekta.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar rekao je da je u izvlačenju učestvovalo 129 političkih stranaka, 333 nezavisna kandidata, 72 koalicije i devet nezavisnih lista kandidata.

On je istakao da u izvlačenju ne učestvuju stranke koje nastupaju samo u okviru koalicije.

Prva pozicija pripala je nezavisnom kandidatu Bobanu Laziću, a 543. Adnanu Maloviću.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nalazi se u izvlačenju na 312. mjestu, SDS na 155, DNS na 176, Ujedinjena Srpska na 288, a PDP na 267. mjestu.

Na 385. mjestu je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, a HDZ 1990 je na 229. mjestu.

SDA je na 336. mjestu, SBB 245, SDP je na 39. mjestu, Građanki savez (GS) na 52, DF na 74. mjestu, dok je 304. Naša stranka.

U izvlačenju su učestvovali i politički subjekti zanimljivih naziva poput političkog subjekta “Ću, Ćeš, Će, Ćemo, Ćete, Će”, “Nezavisni, Neovisni”, “Samo najbolji idu naprijed”, “Vrijeme je”, “Rebalans” i slično.

Sutra će biti održana sjednica CIK-a na kojoj će biti verifikovano današnje žrijebanje i objavljeno na zvaničnoj stranici CIK-a. 

Ranije je predsjednik CIK-a Željko Bakalar izjavo kako ima nepravilnosti u prijavama za glasovanje, ali koliko – tek će se znati po okončanju provjera i dodatnih kontrola nakon čega će biti donesena odluka o zaključenju Središnjeg biračkog spiska za glasanje izvan BiH. “Prijave koje se odbijaju i one koje imaju određene specifičnosti da se dodatno provjeri da li su validne i ima li nepravilnosti.

Određene nepravilnosti smo već zapazili – imamo 25 prijava za glasovanje van Bosne i Hercegovine od osoba za koje smo utvrdili da su umrle. Veći dio materijala već smo poslali Tužiteljstvu”, ističe Bakalar. Sumirajući rezultate Tima za podršku provođenja Lokalnih izbora ministarka vanjskih poslova BiH Bisera Turković priopćila je da rekordan broj prijavljenih, za sada preko 100 tisuća pristiglih neobrađenih prijava, pokazuje sve veću odgovornost bh. građana prema domovini. A svi politički subjekti u državi kažu da očekuju fer i poštene izbore.

Poznato je da modernizacija izbornog procesa nije sprovedena tako da će i ovi izbori proteći bez mogućnosti elektronskog glasovanja. No, pojedini apeliraju da se unaprijedi sve što je – u ovakvim okolnostima moguće.

“Mi smo predlagali i video nadzor – ali kažu da ne može video nadzor, međutim ima različitih metoda kako se može uvesti red. Mislim da će rezultati izbora biti pošteni, kakvi god oni bili u političkom smislu. Priželjkujem dan kada će Bosna i Hercegovina imati poštene izbore gdje će u općinama, vijećima, parlamentima biti i zaista oni koji su pobijedili na izborima, a ne oni kojima je pobjeda namještena ili ukradena”, poručuje Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH (SDP BiH).

Lokalni izbori neće donijeti ‘krupne’ promjene, stava je sociolog Šaćir Filandra.

Predstojeći lokalni izbori su apsolutno beznačajni, neće ništa donijeti – nema nikakve svrhe što se tiče političkog ambijenta i s aspekta građana.

S aspekta političkih elita oni su jako važni s obzirom da je taj nivo komunalne vlasti ili općinski nivo vlasti u principu koncentrirao mnogo ingerencija, moći i novca, tako da je zapravo postala politička fraza – da je bolje biti načelnik bilo kakve općine nego ministar u Vijeću ministara”, pojašnjava Šaćir Filandra,

Podsjetimo, CIK Bosne i Hercegovine ovjerio je 2.258 kandidatskih listi s 21.513 kandidata za sudjelovanje na lokalnim izborima 2020. godine.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button