KnjiževnostVijesti

Britanski časopis uvrstio “Knjigu o Uni” FARUKA ŠEHIĆA među 100 najvećih djela Istočne i Srednje Evrope

Roman “Knjiga o Uni” Faruka Šehića uvršten je među 100 najvećih književnih djela koja su napisali autori porijeklom iz Istočne i Srednje Evrope! Ovaj reprezentativan izbor napravio je časopis “The Calvert Journal”, čije je sjedište u Londonu, jedan od najuglednijih svjetskih časpis specijaliziran za književnost i umjetnost Istočne Evrope. 

Književno društvo u koje je ovaj časopis uvrstio bosanskohercegovčkog pisca je impresivno, laskavo i predstavlja sami vrh svjetske književnosti u posljednjem stoljeću. Faruk Šehić i njegov višestruko nagrađivani roman “Knjiga o Uni” našli su se na listi među klasicima pisane riječi i njihovim remek-djelima. Uvrštena su djela velikog broja dobitnika Nobelove nagrade, poput Svetlane Alexiecich, Czeslava Mislocza, Aleksandra Solženjicina, Ive Andrića (“Na Drini ćuprija”), Ellias Canettia, Wislave Szymborske. Među sto najvećih su uvrštene i knjige Lava Tolstoja,  Vitolda Gombrovicha, Vladimira Majakovskog, Fjodora Dostojevskog, Nikolaja Gogolja, Williama Saroyana, Ismaila Kadarea, Milana Kundere, Danila Kiša (“Grobnica za Borisa Davidoviča”), Mihaila Bulgakova (dva romana), Emila Ciorana i mnogih drugih klasika.

Od pisaca iz regije, u ovaj izbor ušao je veliki makedonski dramski pisac, pokojni Goran Stefanovski sa pet drama, od kojih jedna ima naslov “Sarajevo”, potom hrvatska književnica Dubravka Ugrešić sa dvije knjige, “Hvala vam što niste čitali” i “Ministarstvo boli“, romani srpske književnice Radmile Lazić “Buđenje za žive” i Slovenca Dušana Serotara “Panorama“.

Pored “Knjige o Uni” Faruka Šehića, autori ovog izbora među sto najboljih knjiga Srednje i Istočne Evrope uvrstili su i roman “Derviš i smrt” Meše Selimovića, kojeg predstavljaju kao “bosanskog književnika”. “Da je, naprimjer, bosanski književnik Meša Selimović pisac književnosti na engleskom, francuskom ili španskom jeziku, proučavale bi ga katedre svih univerziteta na svijetu. Ali, nažalost, vrlo ga malo ljudi poznaje, a njegov je najvažniji roman (“Derviš i smrt”) možda najpotcjenjenije remek-djelo evropske književnosti.”

Za Šehićev roman čije englesko izdanje nosi naslov “Tiho teče Una” navodi se da je riječ o “lijepom u užarenom istraživanju ratnih trauma i njihovih unutrašnjih posljedjica po autora”.

“Knjiga o Uni” je prvi roman Faruka Šehića za koji je dobio ogroman broj književnih nagrada i priznanja, kao i najlaskavije kritike u medijima širom svijeta. Dobitnik je nagrade “Meša Selimović” 2013. godine, a iste godine nagrađen je od Evropske unije.

(“SB”)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button