HistorijaVijesti

Dio mosta iz legendarnog filma ”Bitka na Neretvi” ide u prodaju kao staro željezo

Upravni odbor Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica raspisao je konkurs o prodaji sekundarne sirovine – dijelova čelične konstrukcije mosta u vlasništvu Muzeja.

Dijelovi čelične konstrukcije mosta tretirani kao sekundarna sirovina, odnosno otpadno željezo visoke klase, različiti masivni čelični profili, izvađeni su iz rijeke Neretve, a procijenjene količine je 67.840 kilograma.

Azra Đelmo, direktorica Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi”, kazala je za Akta.ba da je riječ o horizontalnoj desnoj rešetkastoj konstrukciji koja je od 1991. godine bila u rijeci Neretvi i sada je izvađena.

”Prodaja ovog dijela konstrukcije spada u završnu fazu pripremnih radova, nakon čega se kreće sa postavljanjem nove konstrukcije, koja se izrađuje”, kazala je Đelmo.

Kada je riječ o rekonstrukciji cijelog mosta, Azra Đelmo je kazala da su pri kraju pripremni radovi te da se trenutno završava pjeskarenje postojeće konstrukciji, ali se radi i na izradi nove konstrukcije, koja će se montirati na postojeću.

Početna prodajna cijena sekundarne sirovine – dijelova čelične konstrukcije mosta označene u članu II oglasa, s utovarom i transportom od strane kupca do odlagališta uz vaganje, iznosi 23.744 KM, a utvrđena je vještačenjem sudskog vještaka strojarske struke, javlja Slobodna Bosna.

Podsjetimo, Općina Jablanica, kao investitor projekta, započela je početkom godine rekonstrukciju porušenog mosta na Neretvi na ovom lokalitetu. Izvođač radova je poduzeće “HP Investing” iz Mostara, koji je počeo s izvođenjem pripremnih radova.

Ranije potpisanim ugovorom predviđena je nabavka i ugradnja čeličnih profila za konstrukciju pješačke staze, pjeskarenje i bojenje, nabavka i ugradnja drvenih elementa za konstrukciju pješačke staze prema projektu od četinara II klase, s dvoslojnim premazom, nabavka i ugradnja bukovih impregiranih drvenih pragova, izrada čelične ograde na postojećem rešetkastom mostu, kao i drugi radovi vezani za isto.

Financijer projekta je JP “Elektroprivreda BiH”, investitor je Općina Jablanica, a izvođač radova kompanija “HP Investing” iz Mostara. Vrijednost cjelokupnog projekta je 1.200.000 KM.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button