Hercegovačko-neretvanski kantonVijesti

Iz Neretve izvađen zadnji dio legendarnog mosta iz “Bitke na Neretvi”

Projekt rekonstrukcije, koji je inače od strateškog interesa za općinu Jablanica, a posebno za razvoj turizma, započeo je u martu, a njihov završetak predviđen je u roku od osam mjeseci.

Radovi na rekonstrukciji porušenog mosta na Neretvi, lokalitet Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici, provode se u skladu s planovima i mogucnostima. Iz Neretve je izvađen posljednji dio mosta.

Projekt rekonstrukcije, koji je inače od strateškog interesa za općinu Jablanica, a posebno za razvoj turizma, započeo je u martu, a njegov završetak predviđen je u roku od osam mjeseci.

Međutim, pored uobičajenih problema pri izvođenju radova poseban izazov zadala je i pojava pandemije Corona virusa (COVID-19) i proglašenje stanja nesreće u FBiH. Izvođač radova, poduzeća HP „Investing“ doo Mostar, ipak je, uz pridržavanje mjera, napravio veliki dio posla.

Naime, izvođač radova je za početak realizacije ovog projekta izradio Projekat izvođenja radova (Izvedbeni projekat) prema kojem su izvedeni radovi na probijanju pristupnog puta do prelaza preko Neretve, gdje je uz teške mašine i dizalice urađen veliki dio pripremnih radova kako bi se stvorile pretpostavke za dopremu i spuštanje u rijeku pontona kapaciteta nosivosti minimalno 50 tona.

Zatim, u skladu s ugovorom o izvođenju radova obavljeni su radovi na izradi bušotina, injektiranje istih, izvedeni su razni betonski radovi, uklanjane postojeće horizontalne (desne) rešetkaste konstrukcije u vodi koja je pomjerena uslijed velikih voda, ukupne težine cca. 60 tona, izvađene su i deponirane na lokalitet Spomen kompleksa Bitka za ranjenike na Neretvi.

Uz navedeno predviđeno je da se izgradi, transportira i montira nova desna horizontalna rešetka kao glavni eksponat ukupne težine oko 65 tona.

Preduvjet za izvođenje ovih radova je pjeskarenje čelične desne rešetkaste konstrukcije, bojenje iste, rad na sanaciji lijeve (kose) rešetkaste konstrukcije, pjeskarenje i bojenje iste, kao i drugi radovi vezani za ovu rešetku u vezi njene obnove, a koji su predviđeni ugovorom o izvođenju radova.

Ugovorom je posebno predviđena nabavka i ugradnja čeličnih profila za konstrukciju pješačke staze, pjeskarenje i bojenje iste, nabavka i ugradnja drvenih elementa za konstrukciju pješačke staze prema projektu od četinara II klase, sa dvoslojnim premazom, nabavka i ugradnja bukovih impregiranih drvenih pragova, izrada čelične ograde na postojećem rešetkastom mostu, kao i drugi radovi vezani za isto.

Očekuje se da se ovaj strateški projekat za općinu Jablanica okonča u skladu s predviđenim rokovima, ukoliko aktuelno stanje uzrokovano pojavom Corona virusa (COVID 19), te vremenske i druge nepredviđene okolnosti ne budu sprječavale izvođenje radova.

Financijer projekta je JP Elektroprivreda BiH, investitor Općina Jablanica, a izvođač radova poduzeće HP Investing iz Mostara. Vrijednost projekta je 1.200.000 KM. Inače, most osim što podsjeća na bitku partizanskih odreda, pet desetljeća je istureni eksponat Muzeja “Bitka za ranjenike” i atrakcija za turiste koji dolaze iz svih dijelova svijeta.

Zbog svega navedenog, općinska vlast u Jablanici odlučila je rekonstruirati ga, po prvi put nakon što je 1968. srušen za potrebe snimanja filma Veljka Bulajića – Bitka na Neretvi. Do 1991. na srušenu konstrukciju bio je nadograđen pješački most preko kojeg se, kao i 1943, tijekom slavne bitke, moglo preći s jedne na drugu obalu rijeke.

Nažalost, nabujala Neretva pred početak rata u BiH odnijela je mali most, koji će se u sklopu nedavno započetog projekta vratiti Jablaničanima i hiljadama turista koji godišnje posjećuju muzej i susjedni plato, piše Bljesak.info.

10 - 94%

94%

User Rating: Be the first one !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button