IzboriVijesti

Nadležne institucije pozvale na izbjegavanje govora mržnje tokom kampanje

Od medija se očekuje da izbjegavaju provokativnu i huškačku retoriku te aktivno učestvuju u sprečavanju govora mržnje

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) podržala je kampanju Vijeća za štampu u BiH pod nazivom “Stop! Govor mržnje”, koja je pokrenuta 16. oktobra sa ciljem identifikacije i reagiranja na govor mržnje sadržan u online komentarima tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine.

Od 16. oktobra do 16. novembra u okviru kampanje “Stop! Govor mržnje” pratit će se i analizirati komentari korisnika 15 web portala u BiH, saopćeno je iz OSCE-a u BiH.

– Govor mržnje, diskriminatorna i huškačka retorika ne predstavlja slobodu govora, nego njenu zloupotrebu, koja podliježe krivičnoj odgovornosti – kazala je izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Dženana Burek.

Dodala je da je urednička obaveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, prijetnje i huškanje sa web stranice, i u ekstremnim slučajevima sarađivati s policijom i tužilaštvima na otkrivanju identiteta osoba koje zloupotrebljavaju slobodu govora.

Naglasivši činjenicu da je upotreba govora mržnje povećana na internet portalima u zadnjih nekoliko godina, šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec kazala je da je važno udružiti snage i boriti se protiv širenja stavova koji mogu podsticati na netoleranciju ili izazivati sukobe u lokalnim zajednicama.

– Pozivamo sve kandidate, političare i građane da se suzdrže od korištenja uvredljivog ili ponižavajućeg govora i govora koji vodi ka podjelama. Korištenje takvog jezika je nesmotreno i opasno – kazala je Kavalec.

Imajući u vidu da danas, 16. oktobra 2020. godine u Bosni i Hercegovini počinje izborna kampanja za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini,

S druge stranke Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) upozorila je sve pružaoce medijskih usluga na obavezu dosljednog poštivanja pravila i propisa RAK-a, kao i drugih relevantnih propisa koji se primjenjuju u periodu izborne kampanje.

Naglasili su da se od medija očekuje da izbjegavaju provokativnu i huškačku retoriku, kao i da prepoznaju vrste izjava koje potiču nasilje, ohrabruju netoleranciju, diskriminaciju ili mržnju, šire strah i paniku među građanima, te eventualno mogu ugroziti njihovu sigurnost.

Tokom izborne kampanje, mediji su naročito dužni da se pridržavaju obaveza pravičnosti, nepristrasnosti i izbalansiranosti u svim programskim sadržajima, a posebno informativno-političkim i programima o tekućim događajima.

Pozvali su pružaoce medijskih usluga na pojačanu uredničku i profesionalnu odgovornost i opreznost, kako bi se izbjeglo širenje dezinformacija i senzacionalističkih narativa.

RAK će, najavili su, u periodu izborne kampanje, kao i do sada, po službenoj dužnosti te postupajući po zaprimljenim prigovorima osoba i pravnih subjekata ispitivati potencijalna kršenja primjenjivih pravila i propisa, prije svega Poglavlja 16. Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, te Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

U slučaju utvrđenih kršenja, RAK će, upozoreno je, izreći izvršne mjere u skladu za Zakonom o komunikacijama, pri čemu se najoštrije sankcije izriču upravo kada se radi o programskim sadržajima koji promoviraju aktivnosti koje bi mogle prouzrokovati štetu, opasnost po život i zdravlje ljudi, javnu sigurnost te javni red i mir.

U cilju omogućavanja ostvarivanja jednakih prava na primanje informacija, RAK je pozvao sve televizijske stanice da izborne programe u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidnim osobama, te osobama sa intelektualnim teškoćama i teškoćama u učenju/čitanju.

Izvor: OSCE/RAK

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button