Kolumne & Osvrti & StavoviVijesti

Prijeteći krah prirode za koji je kriv čovjek

OSVRT DANA: Ljudski faktor sve je agresivniji, priroda sve ugroženija. Rješenja skoro da i nema

Punih 60 godina sjajni britanski dokumentarist David Attenborough snima filmove o prirodi, životinjama, biljkama, o čudesnoj planeti Zemnlji na kojoj buja život za sada nepoznat na drugim nebeskim tijelima. Ali, sudeći po medijskim najavama, čini se da još nije napravio tako bitan i toliko uznemirujući film kao onaj koji će biti prikazan večeras, u nedjelju, 13. septembra 2020. na BBC1.

U šezdesetminutnom dokumentarcu “Extinction: The Facts”, kako je najavljeno, 94-godišnji autor ukazuje na dramatične promjene kojima je planeta izložena. Biljni i životinjski svijet izumiru zastrašujućom brzinom. Sve je podređeno čovjeku, koji nije u stanju kontrolirati ni sopstvene potrebe ni razarajući učinak svega što poduzima. Svjetska organizacija za zaštitu prirode u Izvještaju o stanju planete 2020. godine ukazuje na neke od uznemirujućih podataka, prepisujemo s Klixa samo jedan od fakata: „Slatkovodna biološka raznolikost nestaje brže nego u bilo kojem drugom ekosustavu. Od 1900. godine nestalo je više od 70 posto svjetskih vlažnih staništa, a od 1970. populacije slatkovodnih vrsta smanjile su se za 84 posto, više nego one koje žive u šumama ili okeanima. Svjetske rijeke pretrpane su postojećom i planiranom infrastrukturom, potrošnja vode raste iz godine u godinu, slatkovodna ribolovna područja prelovljena su, a životi milijuna ljudi postaju sve nesigurniji.“

Što se tiče Bosne i Hercegovine, u izvještaju je apostrofiran udruženi poduzetnički poduhvat privatnog biznisa i isto tako privatne politike protiv rijeka, rječica i vodnih tokova širom zemlje.

“Iako je ovo ljeto obilježila značajna odluka Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o potpunoj zabrani i zaustavljanju izgradnje malih hidroelektrana u zemlji, situacija je daleko od idealne. Rijeke i močvare u BiH pod stalnim su pritiskom postojeće ili planirane infrastrukture. Postojeće hidroelektrane ozbiljno ograničavaju protok vode, sprječavaju protok sedimenta koji je ključan za staništa uzvodno i nizvodno. Privatni investitori uništavaju rijeke diljem zemlje zbog vlastite koristi, ostavljajući za sobom suha korita, a lokalnim zajednicama ograničavaju pristup vodi i dovode u pitanje njihovu kvalitetu života“, navodi Klix izjavu Zorana Mateljaka iz WWF Adrie.

Svaka država, svaki čovjek bit će prisiljeni da vode računa o sopstvenom ponašanju i količini štete koju proizvode po okolinu. U Bosni i Hercegovini ono što zovemo okolina ne može da dođe na red od silnih prioriteta koji su uvijek uvijeni u opći interes, a iza kojih se krije najgrublja i najbanalnija osobna korist.

Što se nas tiče, sve što u najavljenom dokumentarcu kaže David Attenborough bit će upućeno začepljenim ušima i zatvorenim očima. Ni drugdje nije mnogo bolje, ali ovdje se otvoreno hvalimo našom nebrigom za okolinu, druge i drugačije, slabe i nemoćne…

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button